ogórki

i

Autor: pixabay.com

Przepis

Mam najlepszy przepis na ogórki małosolne. Gdy je robię sąsiadka zawsze mi zazdrości

2025-06-17 10:29

Sezon na domowe ogórki małosolne wystartował. Jeśli masz ochotę na kanapkę ze smalcem, albo po prostu z szynką i serem, mogę zdradzić ci przepis na najlepsze małosolne. Takie ogórki zawsze wychodzą, ale jest jedne minus - znikają w mgnieniu oka.

Nie wiem, czy też tak masz, ale dla mnie lato bez ogórków małosolnych to jak rosół bez makaronu - niby da się przeżyć, ale po co się męczyć? Od lat robię je według mojego sprawdzonego przepisu, który przekazała mi babcia. Efekt? Sąsiadka z dołu co roku zagląda przez balkon i niby mimochodem zagaduje: "O, znowu pachnie koperkiem… ciekawe, co tam u ciebie w słoikach?". No cóż, zazdrość niejedno ma imię. Ale zanim zdradzę mój przepis (który, przyznaję bez fałszywej skromności, jest absolutnie genialny), warto powiedzieć kilka słów o tym, dlaczego ogórki małosolne są tak zdrowe.

Ogórki małosolne! Zobacz najlepszy przepis, jak kisić ogórki małosolne

Ogórki małosolne - WŁAŚCIWOŚCI 

Dlaczego warto jeść ogórki małosolne? Ogórki małosolne to nie tylko smakołyk do młodych ziemniaczków z koperkiem. To prawdziwa bomba zdrowia! Proces kiszenia (a raczej wstępnego fermentowania, bo małosolne to etap przejściowy między świeżym ogórkiem a kiszonym) sprawia, że warzywa te stają się probiotyczne. A probiotyki, jak wiadomo, są zbawienne dla jelit, odporności i ogólnego samopoczucia. Poza tym zawierają:

  • kwas mlekowy, który wspomaga trawienie,
  • witaminę C, która wzmacnia odporność (choć nieco mniej niż świeże ogórki, ale nadal!),
  • witaminę K, ważną dla krzepliwości krwi,
  • oraz naturalne enzymy, które wspierają florę bakteryjną jelit.

Do tego ogórki małosolne są niskokaloryczne, chrupiące, orzeźwiające i idealne na letnie, ciepłe dni.

ZOBACZ TAKŻE: Ogórki małosolne lepsze niż u babci. Z tego przepisu wychodzą idealne!

Ogórki małosolne - PRZEPIS

Nie lubię się chwalić, ale… dobra, dziś się pochwalę. Mój przepis jest prosty, szybki i niezawodny. Co więcej - ogórki są gotowe już po 2–3 dniach, więc nie trzeba długo czekać. Oto on:

Składniki:

  • 1 kg świeżych, twardych ogórków gruntowych (najlepiej prosto z targu lub od znajomej ogrodniczki),
  • 1 litr przegotowanej, ostudzonej wody,
  • 1 czubata łyżka soli kamiennej,
  • kilka ząbków czosnku (ja daję 4–5, bo lubię intensywny aromat),
  • duży pęczek świeżego koperku,
  • kawałek korzenia chrzanu (obowiązkowo!),
  • opcjonalnie: liść laurowy, ziele angielskie, liść wiśni lub czarnej porzeczki – jak kto lubi.

Przygotowanie:

  • Ogórki dokładnie myję i odcinam końcówki (niektórzy tego nie robią, ale moim zdaniem wtedy lepiej się kiszą).
  • W słoiku lub kamionkowym naczyniu układam warstwami: ogórki, koper, czosnek i chrzan.
  • Zalewam wszystko wodą z solą (rozpuszczoną dokładnie!) i zakrywam gazą lub luźno nakrętką - żeby mogły "oddychać".
  • Odstawiam na blat kuchenny i... zaczynam odliczać dni.

Już po dwóch dniach ogórki są idealnie chrupiące, lekko kwaśne i pachnące latem. Spróbuj, a przekonasz się, że warto. A jeśli nagle zaczniesz mieć częste wizyty znajomych "tak tylko na chwilkę" - wiedz, że to przez zapach twoich ogórków!

Quiz: Owoc czy warzywo? Rozwiąż szybki test i sprawdź, czy wiesz, co jesz
Pytanie 1 z 10
Na początek prosta sprawa. Banan to:
Jemy co chcemy
Kanapki ogórkowe z konsolacji Elżbiety II
Video Player is loading.
Czas 0:00
Czas trwania 0:00
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Pozostały czas 0:00
Â
1x
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
      Reklama