Spis treści
Ziemniaki - kto ich nie kocha? Nie dość, że są łatwo dostępne w naszym kraju, to jeszcze są bardzo tanie. Nie można zapomnieć także o ich walorach smakowym, o tym, że można je ugotować, upiec, a nawet usmażyć, a dodatkowo mają wiele cennych składników odżywczych. Ziemniaki to nie tylko źródło węglowodanów, które dostarczają energii. Zawierają też witaminę C, potas, magnez oraz błonnik. Ziemniaki nie zawierają tłuszczu ani cholesterolu, a ich kaloryczność zależy głównie od tego, w jaki sposób są podawane - smażone w głębokim oleju będą bardziej kaloryczne, niż oczywiście gotowane. Nie każdy ma jednak świadomość ile prawidłowo powinny gotować się ziemniaki. Czas w tym przypadku odgrywa kluczową rolę.
ZOBACZ TAKŻE: Trik na to, aby ziemniaki nie kiełkowały w domu. Tak zatrzymasz ten proces
Jak gotować ziemniaki?
Ile gotować ziemniaki od zagotowania? Warto wiedzieć, że ziemniaki gotowane w całości wymagają około 20-30 minut. Najlepiej pod koniec tego czasu sprawdzić ich miękkość widelcem. Wiele osób zadaje sobie też pytanie, ile gotować ziemniaki w kostkę i tutaj warto wiedzieć, że gotują się one znacznie szybciej, bo już w 10-15 minut.
Czy ziemniaki gotować pod przykryciem? Tak, ziemniaki można gotować pod przykryciem, a w większości przypadków jest to nawet zalecane. Gotowanie ziemniaków pod przykrywką ma kilka istotnych zalet - oszczędność energii i czasu, równomierne gotowanie oraz zmniejszenie parowania.
ZOBACZ TAKŻE: Dlaczego nie wolno trzymać ziemniaków w lodówce? Mało kto ma tego świadomość
Gotowanie ziemniaków z masłem
Czy można gotować ziemniaki z masłem? Niektórzy twierdzą, że aby ziemniaki szybciej się ugotowały, wystarczy dodać do wody łyżkę tłuszczu, najlepiej masła. My mamy jednak lepszy sposób, ponieważ do ugotowanych i odcedzonych ziemniaków można dodać kilka kawałków masła, a następnie dokładnie je pognieść. Ziemniaki przejdą zapachem masła, co znacznie wpłynie na ich smak.