ziemniaki

i

Autor: pixabay.com

dobry patent

Trik na to, aby ziemniaki nie kiełkowały w domu. Tak zatrzymasz ten proces

2024-09-05 12:31

Znasz to uczucie, gdy kupisz ziemniaki, a one po chwili kiełkują w reklamówce lub wiaderku, w którym je trzymasz? Okazuje się, że proces ten można skutecznie zatrzymać, a wystarczy do tego tylko jabłko. Ten trik pokochało wiele osób!

Spis treści

  1. Kiełkowanie ziemniaków
  2. Sposób na kiełkujące ziemniaki
  3. Czy można jeść ziemniaki, które kiełkują?

Kiełkowanie ziemniaków

Ziemniaki to warzywo, które najczęściej pojawia się w kuchni. Wykorzystuje się je jako bazę do zrobienia farszu do pierogów, jako dodatek do obiadu lub zup, albo można nawet zrobić z nich wegetariańskie kotlety. Jest jednak jeden problem, który irytuje niejedną osobę, a mianowicie kiełkowanie ziemniaków. Znasz to uczucie, kiedy kupisz worek ziemniaków, a potem go otwierasz, a tu taka niespodzianka. No właśnie, dlatego nic dziwnego, że wiele osób poszukuje w sieci informacji na temat tego jak zatrzymać kiełkowanie ziemniaków. Ziemniaki zaczynają kiełkować pod wpływem ciepła, światła i wilgoci.

ZOBACZ TAKŻE: Co zrobić by jabłko nie zbrązowiało? Ten trik przyda się każdemu!

Bataty, pataty, słodkie ziemniaki: co to jest? Właściwości batatów i zastosowanie kulinarne

Sposób na kiełkujące ziemniaki

Jak zapobiec kiełkowaniu ziemniaków? Aby ziemniaki dłużej zachowały świeżość i nie kiełkowały, warto przechowywać je w ciemności i odpowiedniej temperaturze. Należy unikać także przechowywania ziemniaków w miejscach o wysokiej wilgotności. Trikiem, który zastopuje kiełkowanie ziemniaków jest wrzucenie do nich jednego jabłka. Owoce te wydzielają etylen, który jest substancją spowalniającą proces rozkładu warzyw, co w konsekwencji spowolni kiełkowanie.

ZOBACZ TAKŻE: Jak zrobić puree ziemniaczane? Przepis jest banalnie prosty

Czy można jeść ziemniaki, które kiełkują?

Okazuje się, że ziemniaki choć są zdrowe i niskokaloryczne, to mogą być dla nas w dużych ilościach toksyczne, szczególnie wtedy gdy zaczną kiełkować i zmieniać kolor. Kiełkujące ziemniaki zawierają większe ilości solaniny, naturalnej toksyny, która w większych dawkach może być szkodliwa dla zdrowia. Solanina nadaje ziemniakom gorzki smak i może powodować bóle żołądka, nudności oraz inne objawy zatrucia. Jeśli jednak kiełki są małe, a ziemniak nie jest mocno miękki ani brzydko pomarszczony, można je odciąć i warzywo zjeść. Aby uniknąć negatywnych skutków, należy unikać spożywania mocno kiełkujących ziemniaków lub tak jak wyżej napisaliśmy, dokładnie usuwać kiełki i zielone części ziemniaka.

Owoc czy warzywo? Sprawdź czy odgadniesz!

Pytanie 1 z 12
Oliwki to: