Masz ochotę na bezmięsny obiad, kochasz pierogi ale nie chce ci się ich lepić? Okazuje się, że z podobnego farszu możesz zrobić bezmięsne kotlety. Ziemniaczano - serowa propozycja jest idealna na obiad, a polana sosem pieczarkowym lub jak kto woli kurkowym, to strzał w 10-tkę. Pierogi z serem to klasyka polskiej kuchni, która od lat cieszy się ogromną popularnością. Pierogi nadziewane twarogiem połączonym z ugotowanymi ziemniakami (i czasami też podsmażoną wcześniej cebulką) są symbolem domowej, swojskiej kuchni i przypominają smaki dzieciństwa. Niewiele osób wie, że farsz serowy można wykorzystać również do przygotowania innych smakowitych dań, takich jak właśnie ziemniaczano-serowe kotlety.
ZOBACZ TAKŻE: Dlaczego nie wolno trzymać ziemniaków w lodówce? Mało kto ma tego świadomość
Kotlety z ziemniaków i białego sera
Zostało ci trochę farszu serowego po robieniu pierogów i nie wiesz co z nich zrobić? A może po prostu nie masz ochoty lepić pierogów? Ugotowanie ziemniaki i biały ser możesz wykorzystać w inny, równie smakowity sposób przygotowując ziemniaczano-serowe kotlety. To bardzo proste danie, które jest świetnym pomysłem na szybki obiad lub kolację i doskonale sprawdza się jako sposób na wykorzystanie resztek.
Składniki na ziemniaczano-serowe kotlety:
- 400 g ugotowanych ziemniaków
- 250 g twarogu
- 1 jajko
- 3-4 łyżki bułki tartej
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Przygotowanie kotletów:
- Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę lub zgnieć na gładko. Połącz je z serem, dodaj jajko, sól, pieprz i bułkę tartą. Dokładnie wymieszaj masę, aż będzie spójna i łatwa do formowania.
- Z masy uformuj małe kotlety, obtocz je w bułce tartej.
- Na patelni rozgrzej olej i smaż kotlety z obu stron na złoty kolor.
- Kotlety podawaj z sosem pieczarkowym lub kurkowym.
ZOBACZ TAKŻE: Trik na to, aby ziemniaki nie kiełkowały w domu. Tak zatrzymasz ten proces