kotlety

i

Autor: pexels

kotelty z farszem jak pierogi

Lubisz pierogi z serem, ale nie chce ci się ich lepić? W zamian zrób szybkie ziemniaczane kotlety

2024-09-13 8:31

Pierogi z serem to ulubione danie Polaków, a turyści gdy je spróbują nie mogą się im oprzeć! Jednak czy wiesz, że możesz zrobić ziemniaczano - serowe kotlety, które w smaku bardzo przypominają pierogi? Obsmażone na patelni i polane sosem pieczarkowym, smakują wyśmienicie.

Masz ochotę na bezmięsny obiad, kochasz pierogi ale nie chce ci się ich lepić? Okazuje się, że z podobnego farszu możesz zrobić bezmięsne kotlety. Ziemniaczano - serowa propozycja jest idealna na obiad, a polana sosem pieczarkowym lub jak kto woli kurkowym, to strzał w 10-tkę. Pierogi z serem to klasyka polskiej kuchni, która od lat cieszy się ogromną popularnością. Pierogi nadziewane twarogiem połączonym z ugotowanymi ziemniakami (i czasami też podsmażoną wcześniej cebulką) są symbolem domowej, swojskiej kuchni i przypominają smaki dzieciństwa. Niewiele osób wie, że farsz serowy można wykorzystać również do przygotowania innych smakowitych dań, takich jak właśnie ziemniaczano-serowe kotlety.

ZOBACZ TAKŻE: Dlaczego nie wolno trzymać ziemniaków w lodówce? Mało kto ma tego świadomość

Bataty, pataty, słodkie ziemniaki: co to jest? Właściwości batatów i zastosowanie kulinarne

Kotlety z ziemniaków i białego sera

Zostało ci trochę farszu serowego po robieniu pierogów i nie wiesz co z nich zrobić? A może po prostu nie masz ochoty lepić pierogów? Ugotowanie ziemniaki i biały ser możesz wykorzystać w inny, równie smakowity sposób przygotowując ziemniaczano-serowe kotlety. To bardzo proste danie, które jest świetnym pomysłem na szybki obiad lub kolację i doskonale sprawdza się jako sposób na wykorzystanie resztek.

Składniki na ziemniaczano-serowe kotlety:

  • 400 g ugotowanych ziemniaków
  • 250 g twarogu
  • 1 jajko
  • 3-4 łyżki bułki tartej
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Przygotowanie kotletów:

  • Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę lub zgnieć na gładko. Połącz je z serem, dodaj jajko, sól, pieprz i bułkę tartą. Dokładnie wymieszaj masę, aż będzie spójna i łatwa do formowania.
  • Z masy uformuj małe kotlety, obtocz je w bułce tartej.
  • Na patelni rozgrzej olej i smaż kotlety z obu stron na złoty kolor.
  • Kotlety podawaj z sosem pieczarkowym lub kurkowym.

ZOBACZ TAKŻE: Trik na to, aby ziemniaki nie kiełkowały w domu. Tak zatrzymasz ten proces

Zgadnij kto kiedy obchodzi imieniny

Pytanie 1 z 10
Kiedy imieniny obchodzi Andrzej?