Tiramisu to jeden z najbardziej znanych i cenionych deserów włoskiej kuchni. Jego tradycyjna wersja składa się z warstw biszkoptów nasączonych kawą i likierem amaretto, przełożonych kremem z serka mascarpone. Ciasto to występuje nie tylko w dużych formach, ale jest do kupienia także w pucharkach jako deser w restauracjach. Jednak dla tych, którzy szukają odświeżającej alternatywy, idealnym wyborem może być tiramisu na bazie owoców. Podczas sezonu na truskawki, wiele osób robiło tiramisu truskawkowe, gdzie podstawą było moczenie podłużnych biszkoptów w musie z owoców. To jednak niejedyna kombinacja. Sami w domu możemy zrobić też cytrynowe tiramisu, które będzie idealne na letnie i upalne dni.
ZOBACZ TAKŻE: Postaw cytrynę obok łóżka i posyp ją solą. Efekt mocno Cię zdziwi!
Cytrynowe tiramisu - przepis aktorki Anety Zając
Jak zrobić cytrynowe tiramisu? Okazuje się, że jest to bardzo proste ciasto. Ostatnio zrobiła je aktorka znana z "Pierwszej miłości" - Aneta Zając, która zamieściła przepis wraz z instrukcją wykonania na swoim Instagramie. Do zrobienia cytrynowego tiramisu potrzebujemy:
- 2 cytryny ze skórką i 2 pokrojone w ćwiartki
- 350ml wody
- 210g Cukru
- 15g skórki z cytryny
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 500g serka mascarpone
- podłużne biszkopty
Przygotowanie cytrynowego tiramisu jest bardzo proste, co Aneta Zając pokazała na swoim filmiku. Aktorka w pierwszej kolejności pokroiła w ćwiartki 2 cytryny i zalała je wodą. Następnie dodała cukier i wszystko zagotowała. Później kolejne dwie cytryny starła na tarce (skórkę z cytryny) na najmniejszych oczkach i wymieszała wiórki z cukrem. Kolejnym krokiem było wbicie jaj, wymieszanie i dodanie serka mascarpone. Proste prawda? Na koniec pozostało już tylko wymoczyć podłużne biszkopty w przestudzonym "likierze" cytrynowym i przykryć je warstwą masy, powtarzając czynność. Ten deser jest idealną propozycją na tegoroczne upały!
ZOBACZ TAKŻE: Zapiekany bakłażan z przepisu Kurzopków robi furorę! Para ujawniła prosty przepis
Polecany artykuł: