Aneta Zając, tiramisu

i

Autor: canva, akpa, pixabay.com

ciasto na lato

Cytrynowe tiramisu według przepisu Anety Zając. Palce lizać!

2024-07-10 14:20

Gwiazda "Pierwszej miłości" postanowiła zaszaleć w kuchni i pokazała swoim fanom jak robi cytrynowe tiramisu. To idealna propozycja na gorący, letni dzień, która do mrożonej kawy pasuje idealnie. Jak zrobić cytrynowe tiramisu? Przepis jest naprawdę prosty.

Tiramisu to jeden z najbardziej znanych i cenionych deserów włoskiej kuchni. Jego tradycyjna wersja składa się z warstw biszkoptów nasączonych kawą i likierem amaretto, przełożonych kremem z serka mascarpone. Ciasto to występuje nie tylko w dużych formach, ale jest do kupienia także w pucharkach jako deser w restauracjach. Jednak dla tych, którzy szukają odświeżającej alternatywy, idealnym wyborem może być tiramisu na bazie owoców. Podczas sezonu na truskawki, wiele osób robiło tiramisu truskawkowe, gdzie podstawą było moczenie podłużnych biszkoptów w musie z owoców. To jednak niejedyna kombinacja. Sami w domu możemy zrobić też cytrynowe tiramisu, które będzie idealne na letnie i upalne dni.

ZOBACZ TAKŻE: Postaw cytrynę obok łóżka i posyp ją solą. Efekt mocno Cię zdziwi!

Czym się różni ciasto piaskowe od drożdżowego.

Cytrynowe tiramisu - przepis aktorki Anety Zając

Jak zrobić cytrynowe tiramisu? Okazuje się, że jest to bardzo proste ciasto. Ostatnio zrobiła je aktorka znana z "Pierwszej miłości" - Aneta Zając, która zamieściła przepis wraz z instrukcją wykonania na swoim Instagramie. Do zrobienia cytrynowego tiramisu potrzebujemy:

  • 2 cytryny ze skórką i 2 pokrojone w ćwiartki
  • 350ml wody
  • 210g Cukru
  • 15g skórki z cytryny
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 500g serka mascarpone
  • podłużne biszkopty

Przygotowanie cytrynowego tiramisu jest bardzo proste, co Aneta Zając pokazała na swoim filmiku. Aktorka w pierwszej kolejności pokroiła w ćwiartki 2 cytryny i zalała je wodą. Następnie dodała cukier i wszystko zagotowała. Później kolejne dwie cytryny starła na tarce (skórkę z cytryny) na najmniejszych oczkach i wymieszała wiórki z cukrem. Kolejnym krokiem było wbicie jaj, wymieszanie i dodanie serka mascarpone. Proste prawda? Na koniec pozostało już tylko wymoczyć podłużne biszkopty w przestudzonym "likierze" cytrynowym i przykryć je warstwą masy, powtarzając czynność. Ten deser jest idealną propozycją na tegoroczne upały!

ZOBACZ TAKŻE: Zapiekany bakłażan z przepisu Kurzopków robi furorę! Para ujawniła prosty przepis