lemoniada

i

Autor: canva

PRZEPIS NA LEMONIADĘ

Jak się robi lemoniadę? Idealny przepis na orzeźwiający, letni napój

2024-06-26 14:46

Każdy bardzo dobrze wie, że odpowiednie nawodnienie jest kluczowe dla utrzymania zdrowia i dobrego samopoczucia, zwłaszcza podczas upałów. Choć często by się nawodnić sięgamy po wodę, to jednak czasami mamy ochotę na inne smaki. W tym przypadku cytrynowa lemoniada jest idealną opcją. Sprawdź jak zrobić lemoniadę, niczym z restauracji.

Każdy bardzo dobrze wie, że latem gdy temperatury rosną, nasz organizm wymaga większej ilości wody. Wysokie temperatury powodują wzmożone pocenie się, co prowadzi do utraty płynów i elektrolitów. Aby zapobiec odwodnieniu i utrzymać zdrowie, ważne jest, aby odpowiednio nawadniać organizm. Ile wody należy pić w czasie upałów? Zalecenia żywieniowe podają, by gdy za oknem temperatura jest wysoka pić minimum 2 litry płynów. W to zalicza się nie tylko woda, ale także kawa, herbata, czy też inny napój. Nie da się ukryć, że w upał chętniej sięgamy po wodę z lodówki i inne płyny mocno chłodzone. To dodaje nam orzeźwienia i sprawia, że przez chwilę możemy odetchnąć od uciążliwego upału. Jeśli nie lubisz pić wody, idealnym rozwiązaniem w gorące dni będzie lemoniada cytrynowa.

ZOBACZ TAKŻE: Cebula do rosołu w łupinie czy bez? Raz na zawsze zapamiętaj tę różnicę

Beszamel: Lemoniada

Lemoniada cytrynowa - przepis

Lemoniada to orzeźwiający napój, który doskonale sprawdza się w gorące dni. Prosty w przygotowaniu, zdrowy i pełen witaminy C, jest idealnym wyborem na letnie przyjęcia, grille czy po prostu popołudniowy relaks. Jak zrobić pyszną lemoniadę w domu? Ten przepis robi furorę, a lemoniada wychodzi niczym ta żółta i pełna smaku z restauracji. Oto przepis na lemoniadę cytrynową:

  1. W pierwszej kolejności sparz gorącą wodą 3-4 cytryny, osusz ręcznikiem papierowym i obierz.
  2. Skórki włóż do miski, zasyp cukrem (2-3 kopiaste łyżki), przykryj folią i włóż do lodówki.
  3. Następnie wyciśnij sok z cytryn i jednej pomarańczy.
  4. Skórkę wyjmujemy z lodówki, dolewamy szklankę wody, dodajemy miętę i chwilę gotujemy na wolnym ogniu.
  5. Po tym czasie przecedzamy syrop do dzbanka z wodą i sokiem z wyciśniętych cytryn i pomarańczy.
  6. Dodajemy lód i możemy cieszyć się pyszną i orzeźwiającą lemoniadą.

ZOBACZ TAKŻE: Ten składnik odmieni Twoje naleśniki. Będą miękkie, puszyste i znikną z talerza w mgnieniu oka!

Owoc czy warzywo? Sprawdź czy odgadniesz!

Pytanie 1 z 12
Oliwki to: