cynamonki

i

Autor: pexels

jesienne przysmaki

Cynamonki to hit prawdziwej jesieniary. Z tego przepisu wychodzą najsmaczniejsze!

2024-10-01 14:27

Cynamonki to nie tylko pyszna przekąska, ale także esencja jesiennego klimatu. Malutkie, okrągłe drożdżówki, polane delikatnym lukrem to idealny deser do kawy lub herbaty. Jak zrobić cynamonki? Poniżej znajdziesz przepis, dzięki któremu wychodzą najsmaczniejsze drożdżówki z cynamonem, które są świeże także następnego dnia po upieczeniu.

Spis treści

  1. Mięciutkie cynamonki - przepis
  2. Przepis na cynamonki z ciasta francuskiego

Cynamonki to symbol jesieni i prawdziwa uczta dla podniebienia. Dlaczego właśnie teraz jest na nie taki szał? Jesień to czas, kiedy dni stają się krótsze, a wieczory chłodniejsze, co skłania nas do częstszego siedzenia pod kocykiem z kubkiem gorącej herbaty. Do tego idealnie pasuje oczywiście słodka przekąska, jaką jest jeden z najbardziej charakterystycznych i uwielbianych smakołyków tej pory roku. To cynamonki, czyli drożdżówki z cynamonem, polane białym lukrem. Okrągłe drożdżówki przypominające ślimaki, są uwielbiane za prostotę i bogaty smak. Połączenie miękkiego, puszystego ciasta drożdżowego z aromatycznym nadzieniem cynamonowym to idealna odpowiedź na potrzebę rozgrzewającej, jesiennej przekąski w chłodne dni. Jak zrobić pyszne drożdżówki? Poniżej znajdziesz przepis na cynamonki z ciasta drożdżowego oraz francuskiego.

ZOBACZ TAKŻE: Pistacjanki tylko z TRZECH składników. Ten deser skradnie Twoje serce!

Jesienne dynie

Mięciutkie cynamonki - przepis

Przepis na cynamonki drożdżowe poszukiwany jest przez wiele osób i nic dziwnego. Receptura nie jest skomplikowana, a smak niezastąpiony! Jeśli chcesz poczuć jesienną atmosferę i rozkoszować się smakiem domowych cynamonek, oto prosty przepis, który możesz wykorzystać w swojej kuchni.

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 100 g cukru
  • 100 g roztopionego masła
  • 1 jajko
  • 25 g świeżych drożdży lub 7 g suchych drożdży
  • szczypta soli

Składniki na nadzienie:

  • 100 g masła, miękkiego
  • 150 g cukru
  • 2 łyżki cynamonu

Składniki na lukier (opcjonalnie):

  • 100 g cukru pudru
  • 2-3 łyżki mleka

Przygotowanie:

  • Rozpuść drożdże w ciepłym mleku z łyżką cukru i odstaw na 10 minut, aż zaczną się pienić. W dużej misce połącz mąkę, resztę cukru, sól, jajko i roztopione masło. Dodaj drożdże i wyrób gładkie ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny, aż podwoi swoją objętość.
  • Następnie wymieszaj rozpuszczone masło z cukrem i cynamonem na jednolitą masę.
  • Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt o grubości około 1 cm. Posmaruj równomiernie masą cynamonową, a następnie zwiń w rulon.
  • Pokrój na kawałki o grubości ok. 2-3 cm i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw na 20 minut do ponownego wyrośnięcia.
  • W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180°C, posmaruj cynamonki roztrzepanym jajkiem i następnie piecz przez 20-25 minut, aż będą złociste.
  • Po upieczeniu poczekaj aż nie będą takie gorące i polej lukrem (wymieszaj cukier puder z mlekiem na gładki lukier).

Przepis na cynamonki z ciasta francuskiego

Szybkie cynamonki przepis z ciasta francuskiego, to ekspresowa propozycja dla tych co nie mają czasu, albo po prostu nie chcą czekać aż wyrośnie im ciasto drożdżowe. Z pomocą przychodzi gotowe ciasto francuskie, które dostępne jest w wielu sklepach.

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (około 275 g), schłodzonego
  • 50 g roztopionego masła
  • 4 łyżki cukru (biały lub brązowy)
  • 2 łyżki cynamonu
  • 1 jajko

Składniki na lukier (opcjonalnie):

  • 100 g cukru pudru
  • 2-3 łyżki mleka lub soku z cytryny

Przygotowanie:

  • Ustaw piekarnik na 200°C i wyłóż blachę papierem do pieczenia.
  • Rozwiń ciasto francuskie na blacie, pozostawiając je na papierze, na którym było zawinięte.
  • Posmaruj ciasto francuskie roztopionym masłem, pozostawiając wolne brzegi. W małej misce wymieszaj cukier z cynamonem, a następnie równomiernie posyp ciasto tą mieszanką.
  • Zwiń ciasto w rulon, zaczynając od dłuższego boku. Pokrój rulon na plasterki o grubości około 2-3 cm.
  • Ułóż pokrojone cynamonki na blasze, zostawiając między nimi odstępy, ponieważ podczas pieczenia urosną.
  • Wierzch bułeczek delikatnie posmaruj roztrzepanym (i nie zimnym) jajkiem.
  • Piecz przez 15-20 minut, aż będą złociste i chrupiące.
  • Polukruj cynamonki po wystudzeniu.

Rozpoznasz te ciasta? Quiz dla smakoszy

Pytanie 1 z 11
Jakie ciasto widzisz na zdjęciu?
ciasto, tiramisu