Spis treści
Cynamonki to symbol jesieni i prawdziwa uczta dla podniebienia. Dlaczego właśnie teraz jest na nie taki szał? Jesień to czas, kiedy dni stają się krótsze, a wieczory chłodniejsze, co skłania nas do częstszego siedzenia pod kocykiem z kubkiem gorącej herbaty. Do tego idealnie pasuje oczywiście słodka przekąska, jaką jest jeden z najbardziej charakterystycznych i uwielbianych smakołyków tej pory roku. To cynamonki, czyli drożdżówki z cynamonem, polane białym lukrem. Okrągłe drożdżówki przypominające ślimaki, są uwielbiane za prostotę i bogaty smak. Połączenie miękkiego, puszystego ciasta drożdżowego z aromatycznym nadzieniem cynamonowym to idealna odpowiedź na potrzebę rozgrzewającej, jesiennej przekąski w chłodne dni. Jak zrobić pyszne drożdżówki? Poniżej znajdziesz przepis na cynamonki z ciasta drożdżowego oraz francuskiego.
ZOBACZ TAKŻE: Pistacjanki tylko z TRZECH składników. Ten deser skradnie Twoje serce!
Mięciutkie cynamonki - przepis
Przepis na cynamonki drożdżowe poszukiwany jest przez wiele osób i nic dziwnego. Receptura nie jest skomplikowana, a smak niezastąpiony! Jeśli chcesz poczuć jesienną atmosferę i rozkoszować się smakiem domowych cynamonek, oto prosty przepis, który możesz wykorzystać w swojej kuchni.
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml ciepłego mleka
- 100 g cukru
- 100 g roztopionego masła
- 1 jajko
- 25 g świeżych drożdży lub 7 g suchych drożdży
- szczypta soli
Składniki na nadzienie:
- 100 g masła, miękkiego
- 150 g cukru
- 2 łyżki cynamonu
Składniki na lukier (opcjonalnie):
- 100 g cukru pudru
- 2-3 łyżki mleka
Przygotowanie:
- Rozpuść drożdże w ciepłym mleku z łyżką cukru i odstaw na 10 minut, aż zaczną się pienić. W dużej misce połącz mąkę, resztę cukru, sól, jajko i roztopione masło. Dodaj drożdże i wyrób gładkie ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny, aż podwoi swoją objętość.
- Następnie wymieszaj rozpuszczone masło z cukrem i cynamonem na jednolitą masę.
- Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt o grubości około 1 cm. Posmaruj równomiernie masą cynamonową, a następnie zwiń w rulon.
- Pokrój na kawałki o grubości ok. 2-3 cm i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw na 20 minut do ponownego wyrośnięcia.
- W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180°C, posmaruj cynamonki roztrzepanym jajkiem i następnie piecz przez 20-25 minut, aż będą złociste.
- Po upieczeniu poczekaj aż nie będą takie gorące i polej lukrem (wymieszaj cukier puder z mlekiem na gładki lukier).
Przepis na cynamonki z ciasta francuskiego
Szybkie cynamonki przepis z ciasta francuskiego, to ekspresowa propozycja dla tych co nie mają czasu, albo po prostu nie chcą czekać aż wyrośnie im ciasto drożdżowe. Z pomocą przychodzi gotowe ciasto francuskie, które dostępne jest w wielu sklepach.
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego (około 275 g), schłodzonego
- 50 g roztopionego masła
- 4 łyżki cukru (biały lub brązowy)
- 2 łyżki cynamonu
- 1 jajko
Składniki na lukier (opcjonalnie):
- 100 g cukru pudru
- 2-3 łyżki mleka lub soku z cytryny
Przygotowanie:
- Ustaw piekarnik na 200°C i wyłóż blachę papierem do pieczenia.
- Rozwiń ciasto francuskie na blacie, pozostawiając je na papierze, na którym było zawinięte.
- Posmaruj ciasto francuskie roztopionym masłem, pozostawiając wolne brzegi. W małej misce wymieszaj cukier z cynamonem, a następnie równomiernie posyp ciasto tą mieszanką.
- Zwiń ciasto w rulon, zaczynając od dłuższego boku. Pokrój rulon na plasterki o grubości około 2-3 cm.
- Ułóż pokrojone cynamonki na blasze, zostawiając między nimi odstępy, ponieważ podczas pieczenia urosną.
- Wierzch bułeczek delikatnie posmaruj roztrzepanym (i nie zimnym) jajkiem.
- Piecz przez 15-20 minut, aż będą złociste i chrupiące.
- Polukruj cynamonki po wystudzeniu.