Małe skarby pełne zdrowia. Mowa o pistacjach, czyli orzechach, które ukrywają się w twardych łupinach. Pistacje stanowią wyśmienity przysmak, ale również są bogatym źródłem wielu witamin. Zawierają między innymi witaminę C, E, B6, a także potas, cynk, kwas foliowy i magnez. Badania wykazują, że orzechy te wzmacniają układ odpornościowy i są doskonałe w zapobieganiu przeziębieniom. Oprócz tego pistacje mają pozytywny wpływ na leczenie otyłości, cukrzycy typu 2 i związanych z nią chorób sercowo-naczyniowych. To jednak nie koniec zaskoczeń. Orzechy te są bogate w kwas foliowy oraz zawierają wiele kwasów tłuszczowych omega 3, które obniżają poziom cholesterolu, a dzięki sporej zawartości białka i wapnia, są niesamowicie dobre dla mięśni i kości.
ZOBACZ TAKŻE: Dlaczego warto jeść gorzką czekoladę? O tych korzyściach na pewno nie wiedziałeś
Pistacjanki - przepis z 3 składników
Co można zrobić z pistacji? Okazuje się, że pomysłów jest sporo. Pistacje mogą być dodatkiem do deserów, smakiem lodów, nadzieniem w pączkach lub można wykorzystać je do zrobienia pistacjanek, czyli małych drożdżówek z ciasta francuskiego. Przepis jest bardzo prosty, a przygotowanie takiej przekąski zajmie nam kilka minut. Zastanawiasz się jak zrobić pistacjanki? Przepis zamieszczamy poniżej:
Składniki na pistacjanki:
- ciasto francuskie
- krem pistacjowy
- pistacje, które następnie rozkruszysz
Przygotowanie:
- ciasto francuskie rozwinąć i posmarować kremem pistacjowym
- zwinąć rulon wzdłuż dłuższej krawędzi
- przekroić rulon na pół i później każdą część w dwóch miejscach w poprzek (ma wyjść 6 równych pasków)
- każdy nadziany pasek lekko rozciągamy i zlepiamy końcami na kształt gniazdka lub serca
- takie pistacjanki od razu kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
- posypujemy pokruszonymi pistacjami
- piec 20min w 180 st. Celsjusza
Z jednego opakowania ciasta francuskiego wychodzi 6 pistacjanek.
Polecany artykuł: