Placek drożdżowy ze śliwkami, to ciasto które kojarzy się z kończącym latem, a nadchodzącą jesienią. Posypany kruszonką, do niedzielnej kawy lub herbaty smakuje idealnie! Jak go zrobić? Przepis jest naprawdę prosty. Sezon na śliwki to wyjątkowy czas w kuchni, kiedy możemy cieszyć się smakiem tych soczystych, słodko-kwaśnych owoców. Śliwki, szczególnie odmiany takie jak węgierki, idealnie nadają się do pieczenia i stanowią doskonały składnik różnorodnych ciast. Warto więc wykorzystać ten sierpniowy okres i przygotować domowe wypieki, które z pewnością zachwycą wszystkich domowników i gości. Nie da się ukryć, że ze śliwek często powstaje tarta, śliwkowe crumble, ciasto ucierane lub najzwyklejszy i najszybszy placek, na widok którego cieknie ślinka.
ZOBACZ TAKŻE: Ten chleb jest najzdrowszy. Twoje jelita ci za niego podziękują
Prosty placek ze śliwkami - przepis
Placek ze śliwkami to klasyka, która nigdy nie wychodzi z mody. Proste ciasto drożdżowe, kruche lub ucierane, połączone z soczystymi śliwkami i posypane kruszonką to idealny przysmak do kawy lub herbaty. Śliwki w takim wypieku nabierają intensywności smaku i doskonale komponują się ze słodkim, maślanym ciastem. Placek drożdżowy ze śliwkami zrobisz w mgnieniu oka, a Twoi goście będą chcieli dokładkę. Oto przepis:
Składniki na placek ze śliwkami:
- 200 g masła
- 800 g śliwek węgierek
- cukier puder do posypania
- 200 g cukru pudru
- 4 jajka
- 250 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- kruszonka (125 g masła, 1 szklanka mąki, 1/2 szklanki cukru)
ZOBACZ TAKŻE: Jagodzianki z przepisu babci wychodzą znakomite. Ciężko im się oprzeć i są tańsze niż u Magdy Gessler
Przygotowanie placka ze śliwkami:
- Śliwki opłukać, osuszyć, przekroić na połówki lub ćwiartki i usunąć pestki. Masło i jajka wyjąć wcześniej z lodówki.
- Mikserem ucierać masło z cukrem pudrem na gładką i puszystą masę, przez około 8 minut.
- Podczas ucierania dodawać kolejno po jednym jajku - tutaj ważne jest żeby zachować około 4 minutowy odstęp czasu.
- Następnie dodać po kilka łyżek przesianej mąki z proszkiem do pieczenia. Miksować na mniejszych obrotach miksera do połączenia składników.
- Gotowe ciasto należy przełożyć do formy, wyrównać powierzchnię i rozłożyć śliwki według uznania. Na końcu posypać ciasto wcześniej przygotowaną kruszonką - masło roztopić i ostudzić, następnie wymieszać z mąką oraz cukrem i wstawić do lodówki.
- Zostało już tylko upiec placek w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C (góra-dół). Placek powinien piec się około 60 min.
- Po tym czasie wyjąć placek z piekarnika, ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Smacznego!