Dzięki wykorzystaniu cukru trzcinowego Dark Muscovado Diamant, charakteryzującego się głębokim, karmelowym smakiem i bogatym aromatem, crumble zyskuje wyjątkową nutę, która doskonale komponuje się z gorącą czekoladą. Ponadto, znajdujący się w przepisie, Cukier drobny Diamant, idealnie nadający się do wypieków, doda ciastkom odpowiedniej słodyczy i struktury.
Crumble z płynną czekoladą w środku, to deser, który nie tylko rozpieszcza podniebienie, ale także sprawia, że jesienne spotkania z przyjaciółmi lub rodziną nabierają wyjątkowego charakteru.
Crumble z płynną czekoladą w środku - przepis
SKŁADNIKI:
- 200 cukru trzcinowego Dark Muscovado Diamant
- 200 gramów miękkiego masła
- 120 g Cukru drobnego Diamant
- 1 jajko
- 280 g mąki
- ▪️cukier wanilinowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 140 g czekolady
- krem czekoladowy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Należy zacząć od przygotowania wsadu z kremu czekoladowego. Na papierze kuchennym formujemy łyżeczką niewielkie „kleksy" czekoladowe, a następnie umieszczamy je w zamrażarce na min. 30 min. Muszą być twarde, żeby łatwo móc je przełożyć do ciasta.
- Kolejnym krokiem jest przygotowanie ciasta. W misce umieszczamy: masło, cukier trzcinowy Dark Muscovado Diamant oraz Cukier drobny Diamant i mieszamy. Następnie dodajemy: jajko, mąkę, sól, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, sodę. Mieszamy całość.
- Czekoladę kroimy na małe kawałeczki. 1/5 przygotowanej czekolady zostawiamy do posypania ciastek. Resztę dodajemy do masy, ponownie mieszamy, formujemy kulę, a następnie, zawiniętą w folię spożywczą przekładamy do lodówki. Ciasto musi schładzać się ok. 30 minut. Proces można skrócić o połowę, wkładając ciasto do zamrażarki.
- Łyżką do lodów nabieramy porcję ciasta, tworzymy w niej zagłębienie, w którym umieszczamy zmrożony kleks z kremu czekoladowego. Domykamy ciastem, rozpłaszczamy i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując duże odstępy, ponieważ ciastka „rozlewają się" podczas pieczenia. Ciastka dekorujemy pozostałymi kawałkami czekolady. Odkładamy na 15 minut do zamrażalnika, a potem pieczemy w 180 stopniach przez 10 minut. Pozostawiamy do przestygnięcia, wówczas lekko stwardnieją i staną się chrupiące oraz ciągnące.
materiał prasowy