Najlepszego pączka i faworka wybrali w Brzeźnie. Do konkursu zorganizowanego przez Gminny Ośrodek Kultury stanęło siedem zespołów. Trzyosobowe jury postawiło sobie dwa kryteria: wygląd i smak. Zwyciężył pączek wykonany przez Koło Gospodyń Wiejskich ze Szczepidła.
Najbardziej słodki. To był właśnie pączek z nadzieniem, smak był toffi z budyniem, pomieszany, ale bardzo dobry. Nie był wysuszony, ciasto było wilgotne, także, bezdyskusyjnie, trzy razy było na tak, tutaj, ten pączek w stu procentach wygrał.
Powiedział nam Artur Siemiński członek komisji wybierającej najlepszego pączka i dodał, że wybór nie był łatwy, ale po burzliwych naradach, ostatecznie udało się. A wszystko przez to, że ile ludzi, tyle pomysłów na pączki.
Tradycyjny przepis, kwestia wyrobienia ciasta. Przede wszystkim, jest to mleko od krowy z naszego gospodarstwa, jajko od naszej kurki z kurnika. Nadzienie różane, tradycyjne, taki sekretny składnik i serducho, to co najważniejsze, wkładamy w to dużo serca.
Powiedziała nam Marta Chorzewska z KGW Szczepidło, która wykonała zwycięskigo pączka i dodała, że najważniejsze, aby zjeść kilka pączków, bo dzięki temu cały rok będzie szczęśliwy.