Warsztaty polsko ukraińskie o zapobieganiu marnowania żywności przeprowadził Bank Żywności w Koninie.
Na tych warsztatach rozmawialiśmy o nie marnowaniu żywności, wskazywaliśmy sposoby na nie marnowanie żywności, ale również uczyliśmy się od pań z Ukrainy jak u nich wygląda marnowanie żywności, a wygląda zupełnie inaczej niż u nas.
Powiedziała dyrektor Banku Żywności w Koninie Joanna Piekarczyk, i dodała, że jak się okazuje Polki mogą uczyć się od Ukrainek jak gospodarować jedzeniem, gdyż na Ukrainie liczby mówiące o wyrzucaniu żywności są o wiele niższe.
Warsztaty przebiegały w sympatycznej atmosferze, gdzie te grupy polskie i Ukrainki, które mieszkają w danej miejscowości nie miały okazji zintegrować się z miejscowym społeczeństwem. Było to w taki sposób, aby się zintegrować, a przecież najlepiej integrujemy się przy stole.
Oprócz warsztatów Bank Żywności stara się uwrażliwiać na problem marnowania żywności i pokazywać pomysły jak z tym walczyć.