Bank Żywności

i

Autor: Emilia Czerniejewska

Stop marnowaniu żywności - warsztaty w Koninie

2022-09-29 22:29

Blisko 750 tysięcy ton jedzenia rocznie trafia na śmietnik w wielkopolsce. Edukacją dotyczącą marnowania żywności w Koninie zajmuje się od kilku lat Bank Żywności.

 Warsztaty polsko ukraińskie o zapobieganiu marnowania żywności przeprowadził Bank Żywności w Koninie.

Na tych warsztatach rozmawialiśmy o nie marnowaniu żywności, wskazywaliśmy sposoby na nie marnowanie żywności, ale również uczyliśmy się od pań z Ukrainy jak u nich wygląda marnowanie żywności, a wygląda zupełnie inaczej niż u nas.

Powiedziała dyrektor Banku Żywności w Koninie Joanna Piekarczyk, i dodała, że jak się okazuje Polki mogą uczyć się od Ukrainek jak gospodarować jedzeniem, gdyż na Ukrainie liczby mówiące o wyrzucaniu żywności są o wiele niższe.

Warsztaty przebiegały w sympatycznej atmosferze, gdzie te grupy polskie i Ukrainki, które mieszkają w danej miejscowości nie miały okazji zintegrować się z miejscowym społeczeństwem. Było to w taki sposób, aby się zintegrować, a przecież najlepiej integrujemy się przy stole.

Oprócz warsztatów Bank Żywności stara się uwrażliwiać na problem marnowania żywności i pokazywać pomysły jak z tym walczyć.