Przepyszne sery, produkty pszczele wykorzystywane na wiele sposobów, aromatyczna kawa palona tu na miejscu - to tylko niektóre z produktów, które są wytwarzane w regionie konińskim. Podczas targów Smaki Naszego Regionu mogliśmy poznać tutejszych twórców i ich ciekawe pomysły...
Robimy świece z wosku pszczelego, propolis w najlepszej postaci, balsam propolisowy. Pewnego dnia naszło mnie czemu nie poszerzyć asortymentu pszczelego i tak wpadłem na pomysł zrobienia mydła - powiedział Andrzej Siwiński, pszczelarz z Konina
Podczas targów mogliśmy też posmakować lokalnych smakołyków...
Zaczynamy produkcję od pola do stołu. Żeby mieć te wspaniałe sery doimy krowy, które sami hodujemy. Karmimy je naturalnymi paszami i zielonką. Dlatego sery wytwarzane z tego mleka tak wszystkim smakują - dodaje Ilona Michalak, producentka serów z Kuchar Borowych.
Targi Smaki Naszego Regionu w Mikorzynie odbyły się po raz pierwszy i już wiemy, że organizatorzy zapowiedzieli kolejną edycję.