Starodawne zdobienia, przepisy swoich babć - wykorzystali uczniowie podczas konkursu wielkanocnego na najlepsza babę i mazurka oraz na najpiękniejszą pisankę.
Ta pracochłonność, ta estetyka zarówno w pisankach jak i w potrawach wybija się na bardzo wysokie miejsce. Natomiast w potrawach docenia się zarówno wygląd jak i podanie. Niezwykle ważny jest też smak baby czy mazurka - powiedziała Elżbieta Sell nauczycielka w Zespole Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Żychlinie i organizatorka konkursu
W tegorocznym konkursie wielkanocnym zwyciężyła pisanka barwiona cebulą i woskiem, a do wypieku najsmaczniejszej baby czy mazurka zastosowano wyłącznie naturalne składniki.
Jury podczas konkursu wybierało zwycięzców spośród 12 pisanek, 18 bab wielkanocnych i 11 mazurków. W konkursie zwyciężyły: Klaudia Kazimierczak za pisankę, Wiktoria Skowrońska za mazurek i Julia Grzelak za wielkanocną babę.