ZDROWA DIETA

Pora na pomidora. Sięgaj po nie właśnie teraz, kiedy są najzdrowsze i najsmaczniejsze

2024-06-13 15:40

Pomidory kryją w sobie smak i aromat lata. Właśnie teraz ich walory smakowe i odżywcze są najcenniejsze, dlatego warto jeść je bez umiaru. Malinowe, gruntowe, podłużne, czereśniowe, bawole serca - każda z tych odmian jest absolutnie pyszna i bardzo zdrowa. Wyjaśniamy, dlaczego warto sięgać po sezonowe gatunki pomidorów i jakie składniki odżywcze znajdują się pod ich apetyczną, czerwoną skórką.

Wzmacniają układ immunologiczny

Pomidory to doskonałe źródło witaminy C, która tworzy skuteczną tarczę przed wirusami i innymi szkodliwymi czynnikami chorobotwórczym. Jeden pomidor ważący ok. 15 g dostarcza połową dziennej dawki witaminy C dla dorosłego człowieka.

Naturalne remedium na nowotwory

Udowodniono naukowo, że pomidory skutecznie hamują reakcje antynowotworowe. Jak to możliwe? W pomidorach zawarty jest likopen - naturalny barwnik będący także naturalnym przeciwutleniaczem. Substancja ta hamuje działanie wolnych rodników, zapobiega rozwojowi komórek nowotworowych, a także chroni przed rakiem szyjki macicy i rakiem prostaty.

Wspomagają serce i układ krwionośny

Do licznych zalet pomidorów należy też zmniejszenie poziomu triglicerydów we krwi. Pomidory działają też moczopędnie, przez co obniżają ciśnienie krwi. Ponadto, w pomidorach znajdziemy też witaminy K, A, B,  magnez, żelazo, potas i miedź. Składniki te wzmacniają serce i mają korzystne działanie na procesy zachodzące w układzie krwionośnym. 

Sprzyjają utrzymaniu zgrabnej sylwetki

Pomidory to idealny produkt dla osób dbających o linię. Ich miąższ jest cennym źródłem błonnika, który wspiera procesy trawienne i przyspiesza przemianę materii. Dodatkowo pomidory to prawdziwa bomba potasu - pierwiastka sprzyjającego usuwaniu wody z organizmu. Dzięki temu pomidory są także niezwykle pomocne w walce z cellulitem.

Dbają o urodę od wewnątrz

Zawarte w pomidorach witaminy A i E to prawdziwy eliksir na piękną, zdrową i młodą skórę. Dodatkowo wykazują działanie silnie nawilżające oraz spowalniają procesy starzenia komórek skóry. Ponadto,witamina E rozjaśnia skórę oraz leczy trądzik. Beta-karoten, zwany też prowitaminą A działa ja naturalny filtr UV, chroniąc skórę przed słońcem i chroniąc ją przed skutkami promieniowania ultrafioletowego.

Beszamel: Pomidory – dlaczego są takie zdrowe?