Wiele osób rozpoczyna swój dzień od filiżanki aromatycznej kawy. To dla nich nie tylko sposób na poranne przebudzenie i spora dawka energii, ale też pewien rytuał, który wprawia ich w dobry nastrój na cały dzień. Co ciekawe, ten aromatyczny napój jest m.in. źródłem antyoksydantów odpowiedzialnych za pomoc w zwalczaniu wolnych rodników i stanów zapalnych.
Niestety, część osób dodaje do niej składnik, który sprawia, że ten aromatyczny napój traci swoje właściwości i staje się niekorzystny dla naszego zdrowia. Jeśli takie tematy jak: zwiększone ryzyko chorób serca, problemy metaboliczne oraz obciążenie wątroby i nerek są dla ciebie ważne, koniecznie przestań kupować słynną śmietankę w proszku.
Zobacz też: Dieta bez pieczywa zyskuje na popularności. Jak ją stosować i czym zastąpić tradycyjny chleb?
Kawa - śmietanka w proszku
Jeszcze kilkanaście lat temu śmietanka w proszku była jednym z najpopularniejszych dodatków do kawy. Występowała na półkach niemal każdego sklepu spożywczego i cieszyła się ogromnym powodzeniem. Szczególnie w domach, gdzie kawa z mlekiem czy śmietanką była codziennym rytuałem.
Choć nazwa "śmietanka w proszku” może sugerować, że mamy do czynienia z mlekiem lub śmietaną w formie sproszkowanej, rzeczywistość jest zupełnie inna. Śmietanki w proszku, które wciąż można znaleźć w sklepach, to produkty pełne sztucznych dodatków. Najczęściej zawierają: utwardzone tłuszcze roślinne (które mogą być szkodliwe dla serca i układu krążenia), syrop glukozowo-fruktozowy lub cukier (dodaje kaloryczności i obciąża organizm), emulgatory i stabilizatory, sztuczne aromaty i barwniki (mogą obciążać wątrobę i nerki). Zaledwie niewielki procent składu stanowi białko mleczne, a sam produkt ma niewiele wspólnego z prawdziwą śmietanką.
Zobacz galerię: Wzorki na paznokcie zimowe 2025 - sweterki, brokatowe ombre i nie tylko