ZDROWA DIETA

Naturalne źródła antyoksydantów. Jedz je dla zdrowej skóry i lepszej odporności

2024-08-23 7:28

Opóźniają procesy starzenia, wspierają układ odpornościowy, opóźniają procesy starzenia, chronią komórki przed uszkodzeniami. Antyoksydanty, znane także jako przeciwutleniacze, śmiało można uznać za remedium na współczesne dolegliwości cywilizacyjne. Organizm nie wytwarza ich wystarczająco dużo, dlatego warto postawić na dietę bogatą w naturalne źródła antyoksydantów. Gdzie ich szukać?

Antyoksydanty to związki chemiczne, które neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników w organizmie. Te ostatnie są źródłem wielu problemów ze zdrowiem - mogą uszkadzać komórki, przyspieszać procesy starzenia oraz zwiększać ryzyko wielu chorób cywilizacyjnych, jak np., choroby serca, choroby neurodegeneracyjne oraz nowotwory.

Organizm ma zdolność samodzielnego wytwarzania antyoksydantów, jednak często jest ich zbyt mało w starciu z tak szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi, jak np. dym tytoniowy, zanieczyszczenia powietrza, stres czy promieniowanie UV. Żeby zapewnić sobie pełną ochronę przed ich negatywnym działaniem, warto dostarczać organizmowi solidną porcję antyoksydantów wraz z dietą. Jakie produkty zawierają ich najwięcej? 

Owoce jagodowe

Borówki, maliny, truskawki oraz jagody acai, to żywność należąca do grupy tzw. "super foods", czyli produktów wyróżniających się wyjątkowymi właściwościami prozdrowotnymi, w tym dużą zawartością antyoksydantów. To bardzo dobre źródło antocyjanów - substancji, które nadają im intensywny kolor i wykazują silne działanie przeciwzapalne oraz przeciwnowotworowe. Regularne spożywanie owoców jagodowych chroni serce, opóźnia starzenie komórek i poprawia funkcje poznawcze. 

Czerwone owoce i warzywa

Owoce i warzywa o intensywnym, pomarańczowym lub czerwonym kolorze, jak np. marchew, dynia, pomidory i papryka, to prawdziwa bomba beta-karotenu i likopenu. Ten pierwszy przekształca się w organizmie w witaminę A, która korzystnie działa na oczy wspiera układ odpornościowy. Likopen, obecny głównie w pomidorach, zapewnia ochronę przed nowotworami i schorzeniami serca.

Warzywa liściaste

Szpinak, jarmuż, rukola i brokuły to prawdziwa bomba antyoksydantów, w tym witaminy C, karotenoidów (np. luteina i zeaksantyna) oraz flawonoidów. Funkcją karotenoidów jest korzystne działanie na oczy oraz ochrona przed chorobami wzroku.

Zielona herbata

Liście zielonej herbaty to doskonałe źródło katechin, zwłaszcza EGCG (galusan epigallokatechiny) - substancji o silnym działaniu antyoksydacyjnym. Regularne picie zielonej herbaty wspiera metabolizm, pomaga utrzymać prawidłową wagę, zmniejsza ryzyko chorób serca i chroni organizm przed nowotworami.