Owoce jagodowe

i

Autor: Materiały prasowe

Maczfit

Dlaczego warto jeść owoce jagodowe?

2024-01-05 10:49 Materiał sponsorowany

Owoce to nie tylko świetny dodatek do dań i deserów, ale również pożywna przekąska między głównymi posiłkami. W zdrowej diecie jest miejsce na gatunki świeże i mrożone, choć najwięcej wartości odżywczych mają te pierwsze. Zastanawiasz się, które owoce są nie tylko smaczne i zdrowe, ale również najmniej kaloryczne? Poznaj niezwykłe właściwości owoców jagodowych.

Owoce jagodowe, czyli jakie?

Do grupy owoców jagodowych zaliczamy między innymi: truskawki, poziomki, maliny, borówki, żurawinę, aronię, porzeczkę, jeżyny i jagody (w tym jagodę kamczacką). Sezon na świeże gatunki owoców jagodowych przypada na letnie miesiące, czyli lipiec i sierpień. 

Niezwykłe właściwości owoców jagodowych

Owoce jagodowe nie tylko świetnie smakują, ale również wykazują wiele właściwości prozdrowotnych. Są źródłem węglowodanów, błonnika pokarmowego, witamin, składników mineralnych i związków antyoksydacyjnych. To bogactwo odżywcze czyni je jednymi z najzdrowszych owoców na świecie.

W owocach jagodowych znajdziesz całą gamę witamin. Truskawka zawiera spore ilości witaminy C, maliny są dodatkowo bogate w witaminy z grupy B, a jagody w witaminę A. Do tego dochodzą składniki mineralne, takie jak: potas, magnez, wapń, żelazo, selen, cynk, miedź i mangan. Na szczególną uwagę zasługują właściwości antyoksydacyjne owoców jagodowych. Naturalne antyoksydanty (przeciwutleniacze) pomagają organizmowi w walce z wolnymi rodnikami. Wolne rodniki uszkadzają zdrowe komórki w ciele, przyspieszając procesy starzenia i zwiększając podatność na choroby. Zawarte w owocach jagodowych polifenole “wymiatają” wolne rodniki i tym samym wzmacniają układ odpornościowy organizmu i przeciwdziałają zmianom zapalnym.

Większość owoców jagodowych to gatunki niskokaloryczne, więc bez problemu można je jeść na diecie redukcyjnej. Przykładowo w 100 gramach czarnych jagód znajduje się jedynie 50 kalorii, a maliny mają 52 kcal/100 g. Co więcej, czarne jagody polecane są diabetykom ze względu na niską zawartość cukrów prostych. Z kolei osoby zmagające się z problemami układu krążeniowego powinny włączyć do diety truskawki. Zawarte w nich związki, takie jak błonnik pokarmowy i flawonoidy, obniżają poziom cholesterolu oraz zmniejszają ryzyko zakrzepicy żylnej.

Bogactwo witamin i innych niezbędnych składników odżywczych to jednak nie wszystko. Owoce jagodowe są smaczne i kolorowe, więc możesz przyrządzać z nich różnorodne dania, desery i przekąski. Jagody, maliny, borówki czy truskawki warto dodawać także do koktajli. To idealne drugie śniadanie czy podwieczorek szczególnie w upalny dzień! 

Owoce jagodowe w cateringu dietetycznym 

Chcesz każdego dnia jeść smacznie i zdrowo, ale nie masz czasu gotować? A może po prostu nie lubisz spędzać długich godzin na robieniu zakupów i przygotowaniu posiłków? Sprawdź ofertę cateringu dietetycznego w swojej okolicy i przekonaj się, jak jeść pyszne i odpowiednio zbilansowane posiłki bez żadnego wysiłku. Przykładowo catering dietetyczny Maczfit oferuje różne diety pudełkowe pełne witamin, składników mineralnych i związków antyoksydacyjnych. Dla osób, które chcą jeść więcej owoców, catering dietetyczny Maczfit przygotował także specjalną ofertę soków.