lekarze

i

Autor: zdjęcie poglądowe AI

wydarzenie

XXVII Zjazd i XXXIX Międzynarodowa Konferencja Naukowo‑Szkoleniowa POLSPEN.

2025-06-17 15:46

W dniach 12–14 czerwca 2025 roku w Hotelu Warszawianka w Jachrance odbył się XXVII Zjazd i XXXIX Międzynarodowa Konferencja Naukowo‑Szkoleniowa organizowana przez Polskie Towarzystwo Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu (POLSPEN).

W wydarzeniu udział wzięli lekarze różnych specjalizacji, dietetycy, farmaceuci, pielęgniarki, a także terapeuci zajmujący się żywieniem klinicznym. Bardzo ważną rolę w procesie leczenia pacjentów odgrywa żywność medyczna - tłumaczy prezes POLSPEN, dr hab. med. Dorota Mańkowska-Wierzbicka:

Polspen 1 - dr hab. med. Dorota Mańkowska-Wierzbicka
Video Player is loading.
Czas 0:00
Czas trwania 0:00
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Pozostały czas 0:00
Â
1x
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
      Reklama

      Podczas konferencji, w ramach paneli dyskusyjnych, kursów i warsztatów, szeroko omawiany był problem niedożywienia pacjentów w szpitalach. O skali tego problemu mówi prof. Stanisław Kłęk, przewodniczący Europejskiego Towarzystwa Żywienia Klinicznego i Metabolizmu (ESPEN), członek POLSPEN:

      Polspen 2 - prof. Stanisław Kłęk, członek POLSPEN

      Żywność kliniczna, oprócz uzupełnienia składników odżywczych, może też pozytywnie wpływać na okres rekonwalescencji pacjenta - w tym także na proces gojenia:

      Polspen 3 - dr n. med. Katarzyna Chrobak-Kasprzyk - członek zarządu POLSPEN

      mówiła dr n. med. Katarzyna Chrobak-Kasprzyk - członek zarządu POLSPEN. Najważniejszą częścią "misji zdrowie" jest pacjent - mówi Justyna Dąbrowska - Wiceprezes Unipro. Wprowadzanie na rynek produktów odżywczych kierowanych do pacjentów i osób starszych to też szereg wyzwań - jakich?

      Polspen 4 - Justyna Dąbrowska - Wiceprezes Unipro

      Przejście pacjenta na żywienie kliniczne, daje korzyści obu stronom - i pacjentowi i jego lekarzowi-chirurgowi - tłumaczy dr n. med. Jacek Sztylc:

      Polspen 5 - dr n. med. Jacek Sztylc, chirurg

      Rola dietetyków w pracy nad powrotem pacjenta do zdrowia jest nieoceniona. To właśnie oni znajdują sposoby na to by apetyt osób starszych po powrocie ze szpitala stale był pobudzany. Proste wskazówki w tym temacie ma dietetyk kliniczny Patrycja Przybylska:

      Polspen 6 - dietetyk kliniczny Patrycja Przybylska

      Czy dieta wegetariańska u osób starszych to dobry wybór? W tej kwestii trzeba wziąć pod uwagę bardzo różne czynniki - mówi dietetyk Natalia Mogiłko

      Polspen 7 - dietetyk Natalia Mogiłko

      Jak pacjent, po wyjściu ze szpitala, może walczyć z brakiem apetytu? Tłumaczy dietetyk kliniczny Urszula Oskwarek:

      Polspen 8 - dietetyk kliniczny Urszula Oskwarek

      Patronem wydarzenia było Radio ESKA2. Z ekspertami rozmawiała Katarzyna Grodzka.