W wydarzeniu udział wzięli lekarze różnych specjalizacji, dietetycy, farmaceuci, pielęgniarki, a także terapeuci zajmujący się żywieniem klinicznym. Bardzo ważną rolę w procesie leczenia pacjentów odgrywa żywność medyczna - tłumaczy prezes POLSPEN, dr hab. med. Dorota Mańkowska-Wierzbicka:
Podczas konferencji, w ramach paneli dyskusyjnych, kursów i warsztatów, szeroko omawiany był problem niedożywienia pacjentów w szpitalach. O skali tego problemu mówi prof. Stanisław Kłęk, przewodniczący Europejskiego Towarzystwa Żywienia Klinicznego i Metabolizmu (ESPEN), członek POLSPEN:
Żywność kliniczna, oprócz uzupełnienia składników odżywczych, może też pozytywnie wpływać na okres rekonwalescencji pacjenta - w tym także na proces gojenia:
mówiła dr n. med. Katarzyna Chrobak-Kasprzyk - członek zarządu POLSPEN. Najważniejszą częścią "misji zdrowie" jest pacjent - mówi Justyna Dąbrowska - Wiceprezes Unipro. Wprowadzanie na rynek produktów odżywczych kierowanych do pacjentów i osób starszych to też szereg wyzwań - jakich?
Przejście pacjenta na żywienie kliniczne, daje korzyści obu stronom - i pacjentowi i jego lekarzowi-chirurgowi - tłumaczy dr n. med. Jacek Sztylc:
Rola dietetyków w pracy nad powrotem pacjenta do zdrowia jest nieoceniona. To właśnie oni znajdują sposoby na to by apetyt osób starszych po powrocie ze szpitala stale był pobudzany. Proste wskazówki w tym temacie ma dietetyk kliniczny Patrycja Przybylska:
Czy dieta wegetariańska u osób starszych to dobry wybór? W tej kwestii trzeba wziąć pod uwagę bardzo różne czynniki - mówi dietetyk Natalia Mogiłko
Jak pacjent, po wyjściu ze szpitala, może walczyć z brakiem apetytu? Tłumaczy dietetyk kliniczny Urszula Oskwarek:
Patronem wydarzenia było Radio ESKA2. Z ekspertami rozmawiała Katarzyna Grodzka.