Zakochaj się w smakach Mazowsza i koniecznie wraz ze znajomymi przybywajcie w sobotę i niedzielę, 21 i 22 sierpnia 2021 roku, na Bulwary Wiślane. To właśnie w ten weekend będziecie mogli zasmakować wyjątkowych potraw, które przygotowali lokali wystawcy z całego Mazowsza. Najbardziej wyselekcjonowane produkty, będą na Was czekać na Bulwarach Północnych (na plaży, przy scenie, przy pawilonie gastronomicznym Bella Italia – na wysokości Muzeum Sztuki Nowoczesnej.
Przybij APKĘ w Radiu SuperNova: jak się zgłosić do zabawy i zgarnąć 500 złotych na zakupy?
Janina Ewa Orzełowska, Członek Zarządu Województwa Mazowieckiego w rozmowie z Radiem SuperNova tłumaczy, jak ważne są lokalne produkty i smaki:
Obecnie rynek spożywczy oferuje bardzo szeroki wachlarz produktów. To na co warto zwrócić uwagę, to nie tylko cena, ale przede wszystkim jakość. Dbałość o dobór składników, produkcja zgodna z zasadami ochrony środowiska czy unikatowa receptura – tym nasi rolnicy i producenci żywności podbijają serca konsumentów. Do sklepów i na targowiska dostarczają produkty ekologiczne, zdrowe i smaczne. Dzięki temu zdobywają uznanie nie tylko w Polsce, ale i na rynkach zagranicznych.
Nasze specjały to duże pole rozwoju dla rolników, restauratorów, właścicieli gospodarstw turystycznych i drobnych producentów. Kluczem do sukcesu jest zarówno przywiązywanie dużej wagi do jakości surowców oraz samego procesu produkcji, jak też czerpanie z tradycji. Silna reprezentacja mazowieckich marek w Sieci Dziedzictwa Kulinarnego oraz rosnąca liczba naszych specjałów na Liście Produktów Tradycyjnych potwierdzają, że tradycyjna kuchnia jest doskonałym sposobem na promocję Mazowsza.
Jednym z priorytetowych obszarów współpracy Samorządu Województwa Mazowieckiego z organizacjami pozarządowymi są zadania z zakresu „Ekologia i ochrona zwierząt oraz ochrona dziedzictwa przyrodniczego” związane z propagowaniem idei rolnictwa ekologicznego oraz upowszechnianiem roli pszczół ,w środowisku naturalnym przez organizowanie lub uczestnictwo w szkoleniach, festiwalach, warsztatach, konferencjach, targach i imprezach plenerowych. Podczas Pikniku Zielona Przystań mają Państwo okazję posmakować mazowieckich miodów m.in. z pasieki Stowarzyszenia Sympatyków Pszczelarstwa Nasze Pszczoły czy od laureatów konkursu o Laur Marszałka - pasiek Panów: Adriana Pachnika i Mirosława Pędzicha. Każda inicjatywa podejmowana dla ratowania pszczół jest cenna. A jeśli robią to samorządy wspólnie z organizacjami pozarządowymi, działanie jest skuteczniejsze i przekłada się na zdecydowanie większą grupę mieszkańców.