Z czym jeść kanapki na śniadanie? Zapomnij o połączeniu szynki i sera!

2025-07-11 14:42

Kanapki na śniadanie to codzienność wielu z nas, ponieważ są szybkie, wygodne i oczywiście sprawdzone. Najczęściej sięgamy po chleb ewentualnie bułkę, wędlinę i ser. Ale czy naprawdę musi być zawsze tak nudno? Poznaj sposoby, jak urozmaicić poranne kanapki i zamienić je w coś, na co naprawdę czekasz z apetytem!

kanapka

i

Autor: canva

Z czym zrobić fajne kanapki? Przychodzimy z pomocą! Kanapki są jednym z najczęstszych wyborów śniadaniowych. Powód? Są wygodne, szybkie w przygotowaniu i nie wymagają dużego wysiłku. Wstajemy rano, chwytamy kromkę chleba lub bułkę, smarujemy masłem, kładziemy plasterek szynki, sera, czasem damy na górę jakiegoś pomidora lub ogórka i gotowe. To wygodne rozwiązanie, szczególnie w biegu, przed pracą czy szkołą. Jednak w tej prostocie łatwo wpaść w rutynę. Jedzenie tych samych kanapek każdego dnia sprawia, że śniadanie przestaje cieszyć. Z czasem nie tyle jemy, co po prostu "zaliczamy" poranny posiłek, a przecież kanapka może być naprawdę smaczna i kolorowa! Wystarczy odrobina pomysłu i kilka prostych składników, by zwykłe pieczywo zamienić w coś wyjątkowego.

ZOBACZ TAKŻE: Masz dość owsianki? Oto smaczna i zdrowa alternatywa, która doskonale sprawdzi się jako sycące śniadanie

Beszamel: Sałata - Co warto o niej wiedzieć?

Pomysłowe kanapki na śniadanie

Co można włożyć do kanapki? Zamiast ograniczać się do klasycznej bułki z szynką i serem, warto sięgnąć po inne składniki i rodzaje pieczywa. Kanapka nie musi być nudna - wręcz przeciwnie! Może być śródziemnomorska, francuska, wegetariańska, a nawet lekko pikantna. Oto 10 propozycji, które warto przetestować:

  • Ciabatta z pesto, mozzarellą i suszonymi pomidorami;
  • Chleb razowy zarumieniony na patelni z awokado, jajkiem w koszulce i szczypiorkiem;
  • Bułka pszenna z hummusem, rukolą i pieczoną marchewką z kuminem;
  • Croissant z szynką parmeńską, rukolą i serem camembert ;
  • Kanapka z chleba żytniego z pastą z buraka, fetą i orzechami włoskimi;
  • Mała bułka z łososiem, serkiem śmietankowym i koperkiem;
  • Grzanka z chleba tostowego z serem burrata, świeżą bazylią i oliwą;
  • Bagietka z grillowanym kurczakiem, warzywami i jogurtowym sosem czosnkowym;
  • Ciabatta z pastą jajeczną, ogórkiem kiszonym i szczypiorem;
  • Croissant z kremowym twarożkiem, miodem i figami.