Choć mamy wiele smacznych polskich przysmaków, ten jeden niemiecki skradł serca wielu osób. Mowa o sałatce, jaką jest Fleischsalat. Prosty, domowy, tradycyjny przysmak, obok którego nie można przejść obojętnie. W Niemczech każdy wie co to za sałatka, a dodatkowo można ją dostać w każdym sklepie spożywczym. Warto wiedzieć, że Fleischsalat w dosłownym tłumaczeniu oznacza "sałatka mięsna" i była ona niesamowicie popularna wśród niemieckiej klasy robotniczej, która potrzebowała sycących i łatwych do przygotowania posiłków. Sałatka szybko zyskała popularność w całym kraju, a także u sąsiadów takich jak Austria i Szwajcaria. Obecnie Fleischsalat jest dostępna w wielu niemieckich supermarketach i delikatesach, a także serwowana w restauracjach i na przyjęciach.
ZOBACZ TAKŻE: Sałatka z zupek chińskich to hit każdej domówki. Zrobisz ją w mgnieniu oka!
Sałatka Fleischsalat - przepis po polsku
Sałatka Fleischsalat to klasyczny niemiecki przysmak, który cieszy się dużą popularnością zarówno w Niemczech, jak i w innych krajach niemieckojęzycznych. To smaczna i sycąca sałatka, idealna na śniadanie, lunch czy kolację. Jak zrobić Fleischsalat? Przepis jest naprawdę prosty. Podstawowe składniki tradycyjnej sałatki Fleischsalat to mortadela lub inna szynka, ogórki kiszone i konserwowe, majonez, śmietana, cebula i przyprawy do smaku. Oto dokładny przepis na Felischsalat:
Składniki:
- 450g szynki
- 4 ogórki kiszone
- 4 korniszony
- Pęczek szczypiorku
- 1/3 cebuli
Sos:
- 150g śmietany 18%
- 2 łyżki majonezu
- 3 łyżki wody z ogórków kiszonych
- 1/2 łyżeczki musztardy ostrej
- Pieprz
- Sól
W pierwszej kolejności robimy sos. Następnie kroimy szynkę (lub Mortadelę jak w oryginale) w paski, tak samo ogórki. Jedynie szczypiorek kroimy drobno "w kostkę" i wszystko dokładnie mieszamy. Sałatka Fleischsalat idealnie komponuje się z pieczywem.