Fleischsalat

i

Autor: pixabay.com, screen z YouTube/Nobbi's Kochstunde

SAŁATKA PALCE LIZAĆ

Ta niemiecka sałatka skradła serca Polaków. Zrób ją raz, a stanie się twoją ulubioną

2024-07-30 14:11

To podobno najbardziej uzależniająca sałatka niemiecka i wcale nie chodzi tu o Kartoffelsalat, lecz o Fleischsalat. To prosty, tradycyjny, domowy niemiecki przysmak, którego przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę. Sałatkę na literę F wyróżnia nie tylko smak, ale także większość składników pokrojona w cienkie paski. Sprawdź jak zrobić niemiecką Fleischsalat.

Choć mamy wiele smacznych polskich przysmaków, ten jeden niemiecki skradł serca wielu osób. Mowa o sałatce, jaką jest Fleischsalat. Prosty, domowy, tradycyjny przysmak, obok którego nie można przejść obojętnie. W Niemczech każdy wie co to za sałatka, a dodatkowo można ją dostać w każdym sklepie spożywczym. Warto wiedzieć, że Fleischsalat w dosłownym tłumaczeniu oznacza "sałatka mięsna" i była ona niesamowicie popularna wśród niemieckiej klasy robotniczej, która potrzebowała sycących i łatwych do przygotowania posiłków. Sałatka szybko zyskała popularność w całym kraju, a także u sąsiadów takich jak Austria i Szwajcaria. Obecnie Fleischsalat jest dostępna w wielu niemieckich supermarketach i delikatesach, a także serwowana w restauracjach i na przyjęciach.

ZOBACZ TAKŻE: Sałatka z zupek chińskich to hit każdej domówki. Zrobisz ją w mgnieniu oka!

Kuchnia gruzińska: Sałatka z pieczarek

Sałatka Fleischsalat - przepis po polsku

Sałatka Fleischsalat to klasyczny niemiecki przysmak, który cieszy się dużą popularnością zarówno w Niemczech, jak i w innych krajach niemieckojęzycznych. To smaczna i sycąca sałatka, idealna na śniadanie, lunch czy kolację. Jak zrobić Fleischsalat? Przepis jest naprawdę prosty. Podstawowe składniki tradycyjnej sałatki Fleischsalat to mortadela lub inna szynka, ogórki kiszone i konserwowe, majonez, śmietana, cebula i przyprawy do smaku. Oto dokładny przepis na Felischsalat:

Składniki:

  • 450g szynki
  • 4 ogórki kiszone
  • 4 korniszony
  • Pęczek szczypiorku
  • 1/3 cebuli

Sos:

  • 150g śmietany 18%
  • 2 łyżki majonezu
  • 3 łyżki wody z ogórków kiszonych
  • 1/2 łyżeczki musztardy ostrej
  • Pieprz
  • Sól

W pierwszej kolejności robimy sos. Następnie kroimy szynkę (lub Mortadelę jak w oryginale) w paski, tak samo ogórki. Jedynie szczypiorek kroimy drobno "w kostkę" i wszystko dokładnie mieszamy. Sałatka Fleischsalat idealnie komponuje się z pieczywem.

Owoc czy warzywo? Sprawdź czy odgadniesz!

Pytanie 1 z 12
Oliwki to: