zupa krem

i

Autor: pexels

przepis na zupę

Krem z papryki to mistrzostwo! Podaj go z grzanką i serem, a nie pożałujesz

2024-08-07 8:14

W ostatnim czasie zupy krem stały się bardzo popularne i można nawet rzec - luksusowe. Są nowoczesne, sycą na długo i można kombinować z dodatkami na wiele sposobów. Jedną z takich zup jest krem z papryki, który podany z grzanką i serem to niebo dla podniebienia. Przepis jest naprawdę prosty.

Zupy krem to popularne dania, które wyróżniają się gładką, aksamitną konsystencją i intensywnym smakiem. Są idealnym wyborem na chłodniejsze dni, ale sprawdzają się również jako eleganckie pierwsze danie podczas uroczystych kolacji - wesele, chrzciny, komunia, czy też urodziny. Zupy krem są szczególnie sezonowym hitem jesieni czy zimy, bo połączone z dodatkami jak np. imbir, potrafią rozgrzać w zimny dzień. Do najpopularniejszych zup o gęstej konsystencji należą krem z dyni, krem cukinii, grzybów, ale także krem z pieczonej papryki z dodatkiem pomidorów. Jak zrobić krem z papryki? Czerwona, zdrowa zupa połączona z serem i podana z grzanką, to mistrzostwo dla podniebienia!

ZOBACZ TAKŻE: Ta panierka do schabowego to mistrzostwo! Spróbuj jej, a już nigdy nie zrobisz tradycyjnych kotletów

Odmiany i właściwości papryki

Krem z papryki - przepis na sycącą zupę

Jak zrobić zupę krem z papryki? To bardzo proste!

Składniki:

  • 4 czerwone papryki
  • 2 duże pomidory
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 200 ml śmietanki 30%
  • Sól i pieprz do smaku
  • papryka słodka i wędzona w proszku
  • Opcjonalnie: świeże zioła (np. bazylia, natka pietruszki) do dekoracji

Sposób przygotowania:

  • Papryki umyj i osusz, tak samo pomidory. Następnie ułóż pokrojone warzywa na blaszce do pieczenia, kładąc też obok cebulę i czosnek. Skropl warzywa delikatnie oliwą i piecz w piekarniku nagrzanym do 220°C przez około 25-30 minut, aż skórka się zrumieni i zacznie odstawać. Po upieczeniu przełóż warzywa do miski i poczekaj aż ostygną. Po około 10 minutach obierz pomidory ze skórki.
  • Do garnka dodaj upieczone i obrane warzywa oraz wodę i bulion warzywny. Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj na małym ogniu przez około 15 minut.
  • Zdejmij garnek z ognia i zmiksuj zupę blenderem ręcznym na gładki krem. Dopraw przyprawami takimi jak: sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy, papryka słodka, papryka wędzona, bazylia.
  • Wlej śmietankę 30% do zupy i dokładnie wymieszaj.

Krem z papryki podawaj gorący, posypany startym żółtym serem lub mozarellą, a dodatkowo udekoruj świeżymi ziołami (np. bazylią lub natką pietruszki). Zupę możesz również podać z grzanką zrobioną z bagietki czosnkowej. Smacznego!