Aneta Zając, sushi

i

Autor: canva, screen z Instagram/aneta_zajac_official

sezon na cukinie

Sushi z cukinii to nie żart. Aneta Zając znowu szaleje w swojej kuchni. Poznaj banalny przepis

2024-07-17 13:16

Sushi to tradycyjna japońska potrawa, która zyskała popularność na całym świecie. Choć do przygotowania używa się suszonych alg morskich, specjalnego ryżu do sushi, to okazuje się, że taką przekąskę można zrobić ze świeżej cukinii, sera i innych smacznych dodatków. Najnowszy przepis Anety Zając, znanej jako Marysia z "Pierwszej miłości", robi furorę w sieci!

Sezon na cukinię trwa w najlepsze. To właśnie z tego zielonego, podłużnego warzywa powstają placuszki które idealnie smakują z sosem czosnkowym, pierzynka do mięsa, czy też krążki cukinii obtoczone w bułce i smażone na złoty kolor. Zielony kabaczek ma w sobie wiele wartości odżywczych i zdrowotnych, dlatego warto sięgać po niego latem, gdy właśnie wtedy jest sezon na cukinię. Nie dość, że korzystnie wpływa na pracę przewodu pokarmowego to dodatkowo zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów w obrębie układu pokarmowego. Cukinia jest idealnym warzywem w diecie odchudzającej, ponieważ jest niskokaloryczna,a dodatkowo jest wskazana dla osób cierpiących na nadkwaśność.

ZOBACZ TAKŻE: Co zrobić z cukinii na obiad? Idealne dania na upał, które zrobisz w mgnieniu oka

Z cukinii można wyczarować naprawdę wiele ciekawych propozycji, jednak czy wiedziałeś, że z tego warzywa wyjdzie także sushi? To nie żart. Sushi z cukinii to prawdziwy hit wakacji.

CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?

Sushi z cukinii według Anety Zając

Serialowa Marysia z "Pierwszej miłości" szaleje w kuchni. Ostatnio zachwyciła swoich obserwatorów przepisem na cytrynowe tiramisu, a teraz pokazała jak w prosty sposób można zrobić sushi z cukinii. To nowoczesna interpretacja tradycyjnej japońskiej potrawy, która jest doskonałą opcją dla osób poszukujących zdrowych i lekkich posiłków. Jak zrobić sushi z cukinii? To banalnie proste. Oto przepis:

  1. W pierwszej kolejności dokładnie umyj cukinię, osusz ręcznikiem papierowym i obierz paski (patrz filmik).
  2. Następnie z pasków ułóż kratkę i jeszcze raz odsącz je, delikatnie dotykając cukinię ręcznikiem papierowym, posyp startym serem i chwilę zapiecz w piekarniku do rozpuszczenia sera.
  3. Teraz czas na ulubione składniki. Aktorka Aneta Zając wybrała awokado, serek śmietanowy i wędzonego łososia w plastrach.
  4. Składniki przekładamy na cukiniowo-serową kratkę, która nie jest już gorąca, a następnie wszystko zwijamy w rulon, pomagając sobie przy tym folią spożywczą.
  5. Tak przygotowane sushi wkładamy do zamrażarki na 30 min i po tym czasie kroimy krążki.

Proste, prawda? Poniżej znajdziecie tutorial przygotowany przez Anetę Zając na sushi z cukinii.