Sezon na cukinię trwa w najlepsze. To właśnie z tego zielonego, podłużnego warzywa powstają placuszki które idealnie smakują z sosem czosnkowym, pierzynka do mięsa, czy też krążki cukinii obtoczone w bułce i smażone na złoty kolor. Zielony kabaczek ma w sobie wiele wartości odżywczych i zdrowotnych, dlatego warto sięgać po niego latem, gdy właśnie wtedy jest sezon na cukinię. Nie dość, że korzystnie wpływa na pracę przewodu pokarmowego to dodatkowo zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów w obrębie układu pokarmowego. Cukinia jest idealnym warzywem w diecie odchudzającej, ponieważ jest niskokaloryczna,a dodatkowo jest wskazana dla osób cierpiących na nadkwaśność.
ZOBACZ TAKŻE: Co zrobić z cukinii na obiad? Idealne dania na upał, które zrobisz w mgnieniu oka
Z cukinii można wyczarować naprawdę wiele ciekawych propozycji, jednak czy wiedziałeś, że z tego warzywa wyjdzie także sushi? To nie żart. Sushi z cukinii to prawdziwy hit wakacji.
Sushi z cukinii według Anety Zając
Serialowa Marysia z "Pierwszej miłości" szaleje w kuchni. Ostatnio zachwyciła swoich obserwatorów przepisem na cytrynowe tiramisu, a teraz pokazała jak w prosty sposób można zrobić sushi z cukinii. To nowoczesna interpretacja tradycyjnej japońskiej potrawy, która jest doskonałą opcją dla osób poszukujących zdrowych i lekkich posiłków. Jak zrobić sushi z cukinii? To banalnie proste. Oto przepis:
- W pierwszej kolejności dokładnie umyj cukinię, osusz ręcznikiem papierowym i obierz paski (patrz filmik).
- Następnie z pasków ułóż kratkę i jeszcze raz odsącz je, delikatnie dotykając cukinię ręcznikiem papierowym, posyp startym serem i chwilę zapiecz w piekarniku do rozpuszczenia sera.
- Teraz czas na ulubione składniki. Aktorka Aneta Zając wybrała awokado, serek śmietanowy i wędzonego łososia w plastrach.
- Składniki przekładamy na cukiniowo-serową kratkę, która nie jest już gorąca, a następnie wszystko zwijamy w rulon, pomagając sobie przy tym folią spożywczą.
- Tak przygotowane sushi wkładamy do zamrażarki na 30 min i po tym czasie kroimy krążki.
Proste, prawda? Poniżej znajdziecie tutorial przygotowany przez Anetę Zając na sushi z cukinii.