cukinia

i

Autor: canva

sezon na cukinie

Co zrobić z cukinii na obiad? Idealne dania na upał, które zrobisz w mgnieniu oka

2024-07-16 11:10

Sezon na cukinię rozpoczyna się w okolicach sierpnia, jednak przez cały rok warzywo jest dostępne w sklepach i na niektórych straganach. Choć nie wszyscy przepadają za jej smakiem, warto się przekonać, bowiem cukinia ma wiele cennych właściwości odżywczych.

Cukinia to warzywo, które zasługuje na naprawdę ważne miejsce w naszej lodówce. Znana jako kabaczek ma w sobie wiele wartości odżywczych i zdrowotnych. Nie dość, że korzystnie wpływa na pracę przewodu pokarmowego i jest wskazana dla osób cierpiących na nadkwaśność, to jeszcze zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów w obrębie układu pokarmowego. Cukinia jest idealnym warzywem w diecie odchudzającej, bowiem jest niskokaloryczna. W 100 gramach znajduje się zaledwie około 17 kalorii i jest bogata w wodę (ponad 90% jej składu) oraz zawiera wiele cennych składników odżywczych. Cukinia jest źródłem witamin A, C, K i B6, dostarcza organizmowi potas, magnez i mangan, a dodatkowo posiada błonnik, który wspomaga trawienie i może pomóc w utrzymaniu zdrowej masy ciała.

ZOBACZ TAKŻE: Pora na pomidora. Sięgaj po nie właśnie teraz, kiedy są najzdrowsze i najsmaczniejsze

CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?

Cukinia - przepisy (faszerowana, z piekarnika, duszona)

Co dobrego można zrobić z cukinii? Pomysłów jest wiele i nie trzeba mieć tutaj nie wiadomo jakich umiejętności kulinarnych. Polacy pokochali to warzywo za jego wszechstronność w kuchni, delikatny smak i wartości odżywcze. Do tego cukinia jest łatwo dostępna i znajdziemy ją w sklepach tak naprawdę o każdej porze roku, jednak warto pamiętać, że to właśnie w sezonie letnim ma najlepszy smak. Co można zrobić z cukinii? Poniżej mamy dla Was garść inspiracji na cukinię w domu:

  • Placki z cukinii - proste i szybkie w przygotowaniu. Startą na grubych oczkach cukinie mieszamy z jajkiem, mąką, cebulą i przyprawami, a następnie smażymy na złoty kolor. Takie placuszki idealnie smakują z jogurtem greckim i koperkiem!
  • Cukinia faszerowana - klasyk? być może, ale jaki smaczny! Cukinię przekrajamy na pół, wydrążamy środek i nadziewamy farszem z mięsa mielonego, ryżu lub warzyw i posypujemy serem mozzarella, a następnie zapiekamy.
  • Zupa krem z cukinii – cukinię gotujemy z bulionem, cebulą i czosnkiem, a następnie blendujemy na gładki krem. Dodatkowo można dodać śmietanę lub ser pleśniowy dla wzbogacenia smaku.
  • Sałatka z cukinii - surową cukinię kroimy w cienkie plastry i mieszamy z pomidorami, fetą, oliwkami i sosem winegret.
  • Cukiniowe spaghetti - cukinię kroimy w cienkie paski (można użyć specjalnej temperówki do warzyw), które gotujemy krótko i podajemy z ulubionym sosem do makaronu.
  • Ciasto z cukinii - słodkie ciasto, które zaskakuje swoim wilgotnym i delikatnym smakiem. Starte cukinie dodajemy do ciasta razem z kakao i orzechami.

Owoc czy warzywo? Sprawdź czy odgadniesz!

Pytanie 1 z 12
Oliwki to: