Jak zrobić dobre puree? Choć przepis jest łatwy, nie wychodzi każdemu. Ziemniaki są najpopularniejszym dodatkiem do obiadów. Obok sałatek i surówek, lądują prawie przy każdym mięsnym daniu. Od jakiegoś czasu - szczególnie w restauracjach, popularnym dodatkiem do dań nie są gniecione ziemniaki, ani te podawane w całości, ale puree ziemniaczane. Co to takiego? To pyszne, kremowe ziemniaki, które rozpływają się w ustach. Warto wiedzieć, że puree z ziemniaków zawiera błonnik, który obniża poziom cholesterolu we krwi, a także pobudza trawienie. To jednak nie koniec. Puree charakteryzuje się też sporą zawartością witaminy C. Jak zrobić puree ziemniaczane? Przepis jest naprawdę prosty.
ZOBACZ TAKŻE: Niezawodny sposób na doskonale ugotowany ryż. Dzięki temu będzie puszysty i delikatny
Puree ziemniaczane - przepis
Jak zrobić puszyste puree ziemniaczane? Poznaj sprawdzony przepis jak z restauracji. Do zrobienia puree z ziemniaków potrzebujesz:
- 1 kg ziemniaków (najlepiej klasa C)
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki prawdziwego masła
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości
- ugotowane ziemniaki odcedzamy, a następnie do garnka dodajemy mleko i masło
- wszystko razem ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków
- spróbuj puree i dopraw do smaku
Puree podawać ciepłe do dań mięsnych. Smacznego!
Polecany artykuł: