Początki kotleta schabowego sięgają XIX wieku, kiedy to w Polsce zaczęto adaptować przepis na wiedeńskiego sznycla (Wiener Schnitzel). Oryginalnie austriackie danie, składające się z panierowanego kotleta cielęcego, zostało zaadoptowane na polskie warunki, gdzie bardziej dostępne i tańsze było mięso wieprzowe. Tak narodził się kotlet schabowy - polska odpowiedź na austriacki specjał. Tradycyjny kotlet schabowy przygotowuje się z kawałka schabu wieprzowego bez kości i dobrze rozbija się je tłuczkiem, aby było cienkie. Następnie doprawia się je z obu stron solą i pieprzem, a później dokładnie moczy się w roztrzepanym jajku. Ostatnia czynność przed smażeniem to panierowanie w bułce tartej, która po usmażeniu daje efekt przepysznej panierki.
ZOBACZ TAKŻE: Dlaczego warto jeść jajka na śniadanie? W takiej postaci są najzdrowsze
Panierka do schabowego inna niż tradycyjna
Znudziło Ci się tradycyjne schabowe i chcesz spróbować czegoś innego? Jeśli tak wypróbuj panierkę z panko lub do tradycyjnej bułki tartej dodaj odrobinę przyprawy do mięs. Taka mieszanka sprawi, że Twój schabowy będzie miał nieco inny wygląd (panierka będzie bardziej zarumieniona), a dodatkowo jej smak będzie bardziej wyrazisty. Znałeś ten patent? Jeśli nie - koniecznie go wypróbuj robiąc niedzielny obiad!
ZOBACZ TAKŻE: Wrzucam to warzywo do rosołu i cieszę się pięknym kolorem. Smak? Też jest niesamowity!