Zupa na obiad jest bardzo ważna i nie należy jej pomijać w swoim jadłospisie. Powód? Zupy serwowane jako pierwsze danie obiadowe, bardzo dobrze wpływają na żołądek i co najważniejsze, są prawdziwym skarbcem składników odżywczych. W zależności od ich rodzaju, zupy mogą być bogate w białko, błonnik, witaminy i minerały, a wszystko dzięki warzywom i bulionom z różnego rodzaju mięs. Jakby tego było mało, spożywanie zupy na obiad może pomóc w kontrolowaniu wagi ciała. Nie dość, że są niskokaloryczne, to jednocześnie przez składniki są sycące, co może pomóc ograniczyć spożycie kalorii w ciągu dnia. Oprócz tego zupa może pomóc w utrzymywaniu nawodnienia organizmu - w końcu składa się w dużej mierze z wody i co ważne, jest idealnym daniem na upały i ciepłe dni.
ZOBACZ TAKŻE: Co zrobić żeby makaron nie kipiał? Ten patent pokochały Polki
Jakie mogą być zupy? Pomysły na pierwsze dania obiadowe
Jakie są dobre zupy na obiad? Wszystko zależy od preferencji smakowych danej osoby, jednak istnieje wiele zup, które rozkoszują podniebienia. Najbardziej znaną polską zupą jest oczywiście rosół i słynna pomidorowa (często zrobiona na bazie rosołu z poprzedniego dnia). Oto inne zupy, które możesz zaserwować swoim bliskim na obiad:
- barszcz czerwony (ukraiński)
- barszcz biały
- krupnik
- zupa wielowarzywna
- zupa grochowa (z łupanego groszku)
- krem z pomidorów
- zupa tajska
- krem z białych warzyw
- zupa kukurydziana
- zupa meksykańska
- zupa pieczarkowa
- zupa porowa
- zupa serowa
- zupa cebulowa
- zupa owocowa
- krem z brokułów
- krem z dyni
- minestrone
- kapuśniak
- strogonow
- zupa gulaszowa
- zupa gołąbkowa
- kwaśnica
- szczawiowa z jajkiem
- zupa z soczewicy
- ramen
- zupa ogórkowa
- flaki
- chłodnik
- grzybowa
- botwinka
- żurek
- fasolka po bretońsku