mac and cheese

i

Autor: canva

przepis

Jak zrobić Mac and Cheese? Danie z makaronem i serem podbija podniebienia Polaków

2024-09-03 13:26

Wraz z globalizacją i wzrostem dostępności zagranicznych produktów, Polacy coraz chętniej sięgają po dania z różnych zakątków świata, w tym po amerykańskie klasyki jak Mac and Cheese. Często jest ono serwowane w restauracjach, zwłaszcza tych z kuchnią międzynarodową. Jak zrobić makaron z serem w domu? Przepis jest bardzo prosty.

Przepis na Mac and cheese poszukiwany jest przez wiele osób. Jak zrobić słynny makaron z serem? Mac and cheese to skrót od Macaroni and Cheese. Jest to amerykańskie danie, które składa się z makaronu (zwykle małych rurek, takich jak kolanka) i kremowego sosu serowego. Jest to jedno z najbardziej znanych i lubianych comfort food, czyli potraw poprawiających nastrój, często podawanych w domach w Stanach Zjednoczonych, ale także coraz bardziej popularnych na całym świecie, w tym w Polsce. Mac and cheese łączy w sobie prostotę makaronu z bogactwem smakowym serowego sosu, co sprawia, że danie jest wyjątkowo sycące i smakowite. Ser daje aksamitną konsystencję i intensywny, wyrazisty smak, co podoba się miłośnikom serowych dań.

Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?

Mac and cheese - PRZEPIS

Co potrzeba do mac and cheese? Oto przepis dzięki któremu danie jest pyszne, kremowe i proste do przygotowania.

Składniki:

  • ulubiony makaron (najlepiej kolanka 250 g)
  • 1 szklanka mleka
  • 200 g sera cheddar (można wymieszać pół na pół z parmezanem lub mimolette)
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki prawdziwego masła
  • pieprz, sól

ZOBACZ TAKŻE: Co zrobić żeby makaron nie kipiał? Ten patent pokochały Polki

Przygotowanie:

  • makaron ugotuj w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu (najlepiej al dente), odcedź i opłucz zimną wodą
  • na patelni rozpuść masło i dodaj dwie łyżki mąki, najlepiej łyżka po łyżce, cały czas mieszając (jeśli będą grudki to rozetrzyj je drewnianą łyżką)
  • do gładkiej masy dolej szklankę mleka o pojemności 250 ml, mieszaj sos aż zgęstnieje
  • do sosu dodaj 200 g startego na tarce sera cheddar (możesz go pomieszać z parmezanem lub mimolette), mieszaj dalej, a pod koniec dodaj sporą szczyptę pieprzu. Jeśli sos będzie za gęsty, możesz dolać odrobinę mleka
  • do gotowego sosu wrzuć wcześniej ugotowany makaron.

Polacy uwielbiają Mac and cheese za jego prostotę, smak i możliwość dostosowania do własnych preferencji, a także dlatego, że jest to idealne danie na każdą okazję - od szybkiego obiadu po przekąskę na imprezę. Z dania można zrobić także wersję mięsną, dodając zarumieniony wcześniej boczek. Jaki ser jest najlepszy do Mac and cheese? Do tego przepisu rekomendowane są sery o bardzo wyraźnym smaku i najlepsze w tym wypadku będą mimolette i cheddar.

Quiz. Poznaj makaron po kształcie! Ucieszy cię każdy punkt!

Pytanie 1 z 10
Conchiglione to makaron w kształcie: