Kipiący makaron to zmora każdej osoby, która go gotuje. Jak temu zaradzić? Co zrobić jak makaron kipi? Gotowanie ziemniaków, ryżu, kaszy bądź makaronu, to najczęstsza i najprostsza czynność wykonywania w kuchni. Rodzice powierzają tę czynność nawet swoim dzieciom, ponieważ jest naprawdę prosta. Trzeba jednak uważać, by się nie poparzyć, ponieważ mamy wtedy do czynienia z wrzącą wodą. Prawdziwą zmorą jest jednak gotowanie makaronu, gdy kipi. Wylewająca się woda z garnka, zalewająca kuchnekę i blat w kuchni, potrafi doprowadzić do szału. Jak temu zapobiec? Okazuje się, że są na to aż dwa niezawodne sposoby. Wystarczy, że zastosujesz jeden z nich, a problem kipiącego makaronu zniknie raz na zawsze!
ZOBACZ TAKŻE: Co można zrobić z mięsa z rosołu? W taki sposób przestaniesz marnować jedzenie i zaoszczędzisz pieniądze
Co zrobić żeby makaron nie kipiał?
Wiele osób ma ten sam problem podczas gotowania makaronu. Mowa oczywiście o kipiącej wodzie, która potrafi zrobić istną powódź! Jak temu zapobiec? Co zrobić żeby makaron nie kipiał? Okazuje się, że jest na to banalny sposób - a nawet dwa. Jednym z patentów na kipiącą wodę jest położenie drewnianej łyżki na garnek, która będzie zakrywać jego średnicę. Położona w poprzek rozprowadzi pęcherzyki powietrza odpowiedzialne za podnoszenie się zawartości ponad brzeg garnka. Jeśli jednak nasza łyżka okaże się za mała, możemy włożyć ją do gotującej wody i nie wyciągać do zakończenia gotowania. Drugi patent jest równie skuteczny co pierwszy. Na kipiącą wodę idealnie sprawdzi się posmarowanie brzegów garnka olejem lub innym tłuszczem. Zawartość (czyt. gotująca woda z makaronem) zatrzyma się na tłuszczu i tym sposobem nasza kuchenka, bądź płyta indukcyjna zostanie uratowana od zalania.