jagodzianki

i

Autor: pixabay.com

PRZEPIS NA JAGODZIANKI

Jagodzianki z przepisu babci wychodzą znakomite. Ciężko im się oprzeć i są tańsze niż u Magdy Gessler

2024-07-02 14:45

Sezon na jagodzianki rozpoczyna się już w czerwcu, kiedy to w lasach pojawiają się owoce. To właśnie wtedy jest prawdziwy szał na pierogi z jagodami czy też na jagodzianki, czyli pyszne drożdżówki z kruszonką na wierzchu. Jak zrobić dobre jagodzianki? Mamy przepis, który zawsze się udaje, a wypieki wychodzą lepsze i tańsze niż u Magdy Gessler.

Przepis na najlepsze jagodzianki sprawdzi się każdemu, kto ma ochotę na aromatyczne drożdżówki posypane kruszonką. Jagody to prawdziwy skarb natury, który jest na wyciągnięcie ręki. Owoce można spotkać w polskich lasach w okresie letnim, a ci którzy uwielbiają je zbierać nawet na tym zarabiają. Wyposażeni w specjalną zbieraczkę w porannych godzinach zbierają jagody, a następnie sprzedają słoiczki przy drodze lub na lokalnych bazarkach. Jagody są nie tylko smaczne, ale przede wszystkim zdrowe, ponieważ zawierają wiele cennych witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Choć ich cena może wydawać się wysoka, warto je kupić, ponieważ owoce są dostępne tylko do sierpnia.

ZOBACZ TAKŻE: Ile kosztują jagody w 2024 roku? Cena za słoik szokuje

Jak zrobić gołąbki – instrukcja i przepis

Jagodzianki lepsze niż od Magdy Gessler - przepis

Jak sezon na jagody, to oczywiście pyszne jagodzianki. Drożdżówki z kruszoną robią furorę w okresie letnim, nawet większą niż truskawkowe tiramisu! Choć w piekarniach i u Magdy Gessler cena za jedną sztukę przeraża wiele osób, to dużo taniej można zrobić je we własnej kuchni. Do ich przygotowania potrzebujemy tylko świeżych owoców (mrożone oczywiście też mogą być), drożdże, mleko, mąka pszenna, sól, cukier, jajko, mąka ziemniaczana, żółtko i masło. Poniżej zamieszczamy przepis na jagodzianki według przepisu babci. Drożdżówki zawsze wychodzą pyszne, aż palce lizać!

ZOBACZ TAKŻE: Cena jagodzianki u Magdy Gessler mocno szokuje. Internauci grzmią, a Lara tłumaczy wartość drożdżówki

Jagodzianki z kruszonką babci - PRZEPIS

Składniki na ciasto:

  • 25 g świeżych drożdży
  • 125 ml mleka
  • 250 g mąki pszennej
  • 80 g cukru
  • 1 jajko
  • 70 g masła prawdziwego
  • szczypta soli

Składniki na nadzienie z jagód:

  • 1 większa szklanka jagód
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • odrobina cukru

Przygotowanie jagodzianek:

W pierwszej kolejności należy przygotować rozczyn z drożdży. Do miski wkruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Wlać ciepłe, ale nie gorące mleko i wymieszać. Rozczyn zostawić w ciepłym miejscu do powiększenia objętości. Do osobnej misy przesiać mąkę, dodać szczyptę soli i cukier. Wszystko wymieszać, zrobić wgłębienie w środku i wlać urośnięty rozczyn i wymieszać łyżką do środka. Po chwili dodać jajko i wyrabiać około 10 min. Następnie dodać roztopione wcześniej i przestudzone masło i wyrabiać jeszcze 5 min. Gotowe ciasto zostawić do wyrośnięcia najlepiej na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto podzielić na części i uformować z niego 1 lub 2 cm kółka, które należy nadziewać jagodami (owoce wcześniej należy wymieszać z mąką ziemniaczaną i odrobiną cukru). Gotowe drożdżówki przekładamy na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem i następnie smarujemy je roztrzepanym jajkiem wymieszanym z mlekiem. Posypujemy kruszoną i pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.

Kruszonka:

Do przygotowania kruszonki potrzebne będą składniki takie jak:

  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 20 g zimnego masła
  • 1 łyżka cukru pudru

Z podanych składników należy wyrobić kruszonkę, którą oprószy się drożdżówki. Mąkę pszenną wsypać do miski i dodać drobno posiekane mocno zimne masło i cukier. Następnie dobrze rozcierać wszystko palcami aż powstaną drobne okruszki. Zamiast kruszonki jagodzianki możesz polać też domowym lukrem. Smacznego!

Rozpoznasz te ciasta? Quiz dla smakoszy

Pytanie 1 z 11
Jakie ciasto widzisz na zdjęciu?
ciasto, tiramisu