chleb

i

Autor: canva

pyszny i zdrowy chleb

Ten chleb jest najzdrowszy. Twoje jelita ci za niego podziękują

2024-08-08 14:32

Pieczywo pojawia się w jadłospisie wielu osób. W końcu ciężko jest przejść obojętnie obok świeżej bułki lub kromki chleba posmarowanej prawdziwym masłem. Jedni wybierają pieczywo z mąki pszennej, jeszcze inni kupują bezglutenowe, a część wybiera tylko ciemne. Jaki chleb jest najzdrowszy? Ekspertka od zdrowej żywności nie ma wątpliwości, jakie pieczywo powinno się wybierać.

Jaki chleb jest najzdrowszy? Zastanawia się każdy, kto nie potrafi przejść obok pieczywa obojętnie. W naszym kraju bułki i chleb to stały element śniadań, kolacji i często również obiadów - w końcu niektóre zupy z chlebem smakują lepiej i danie jest wtedy bardziej sycące. Jeszcze inni wolą zjeść mielonego lub schabowego z chlebem, niż gotować sobie ziemniaki. Przejdźmy jednak do tego, jakie pieczywo jest najzdrowsze. W sklepach i piekarniach czeka na nas wiele rodzajów chleba od białego pszennego, po bezglutenowy. Większość osób sięga też po razowe, bo zdaje się być zdrowsze. Czy aby na pewno? Katarzyna Bosacka, dziennikarka która wiele mówi o zdrowym jedzeniu, wzięła pod lupę chleb i oceniła, który jest najzdrowszy.

- Dobrym rozwiązaniem jest chleb pełnoziarnisty - graham, czyli z mąki pszennej, pełnoziarnistej. Ma zupełnie inny kolor niż zwykły pszenny, bo ma w sobie otręby (...). Najzdrowszy będzie jednak chleb pełnoziarnisty, ale z mąki żytniej oraz chleb razowy. Jest on wypiekany z "grubej" mąki, mielonej tylko raz - wyznała dziennikarka.

Chleb pełnoziarnisty jest zrobiony z pełnego ziarna, czyli bielma i łuski. Co ciekawe, ma w sobie mnóstwo błonnika, minerałów i witamin z grupy B. Warto jednak mieć na uwadze, że w sklepach możemy też natrafić na chleb wieloziarnisty, "z dodatkiem ziarna" lub "pełne ziarna", które tylko udają pełnoziarniste pieczywo. Niestety taki chleb po przekrojeniu jest zwyczajnym pszennym pieczywem z małą ilością ziaren.

ZOBACZ TAKŻE: Co oznaczają kolory gąbek? Kolorystyka zmywaków kuchennych nie jest przypadkowa

Jak zrobić domowy chleb - przepis z Focaccia Ristorante

Przepis na zdrowy chleb razowy

Wiemy już jaki chleb jest zdrowy, więc warto zrobić go samemu w domu. Poniżej zamieszczamy przepis na zdrowy chleb razowy, który zrobisz w mgnieniu oka.

ZOBACZ TAKŻE: Krem z papryki to mistrzostwo! Podaj go z grzanką i serem, a nie pożałujesz

Składniki na chleb razowy domowy:

  • 500 g mąki pszennej razowej typ. 2000
  • 500 ml wody - 2 szklanki
  • 7 g drożdży instant lub świeże drożdże 20 g
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka oliwy lub innego oleju roślinnego
  • 100 g pestek i nasion (np. pestki dyni, słonecznik, nasiona chia)

Chleb razowy przygotowanie:

  • Do miski wsyp mąkę, dwie płaskie łyżeczki soli i łyżeczkę cukru. Dodaj drożdże suszone lub świeże (rozrób je w wodzie, bez robienia rozczyny) i około 100 gramów mieszanki pestek i nasion, wszystko wymieszaj.
  • Do suchych składników wlej dwie szklanki lekko ciepłej wody oraz łyżkę delikatnej oliwy/oleju roślinnego. Całość dokładnie wymieszaj do całkowitego połączenia składników. Warto wiedzieć, że ciasta na chleb razowy nie wyrabiamy, tylko krótko mieszamy do połączenia się składników w jednolite, klejące ciasto.

  • Tak przygotowane ciasto nakryj folią lub bawełnianą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na dwie godziny. Najlepiej włożyć je do lekko nagrzanego wcześniej piekarnika (temperatura nie wyższa niż 35 stopni). Po tym czasie ciasto powinno podwoić objętość. Zrobi się puszyste i napowietrzone.  

  • Ciasto przełóż do wąskiej keksówki nasmarowanej olejem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie odstaw ciasto do wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie piecz chleb 45min w nagrzanym piekarniku góra-dół w 210 st. Celsjusza.

Rozpoznasz te ciasta? Quiz dla smakoszy

Pytanie 1 z 11
Jakie ciasto widzisz na zdjęciu?
ciasto, tiramisu