Czy można jeść po terminie ważności? Znamy odpowiedź na to pytanie. Jajka są doskonałym źródłem białka, które jest niezbędne do budowy i regeneracji tkanek w organizmie. Oprócz białka zawierają w sobie wiele ważnych witamin i minerałów, takich jak witamina D, witamina B12, żelazo i cynk. Te składniki odżywcze są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, a spożywanie jajek zapewnia energię na cały dzień. Jakby tego było mało, jajka polecane są do spożywania osobom, które mają problemy ze wzrokiem, gdyż zawierają luteinę, cholinę i zeaksantynę, a dlatego ich regularne jedzenie, może pomóc w utrzymaniu dobrej kondycji wzroku. Jak to już w życiu bywa, czasami potrafimy przeoczyć datę ważności danego produktu. Jajka również ją mają i często można zapomnieć, do kiedy są ważne. Czy jajka można jeść po terminie? Okazuje się, że nie każdy jest tego świadomy.
ZOBACZ TAKŻE: Mycie jajek przed rozbiciem - tak czy nie? Wiele osób popełnia ten błąd
Spożycie jajek po terminie
Jak długo po terminie można jeść jajka? Odpowiedź na to pytanie może być zaskakująca dla wielu osób. Daty na opakowaniach jajek są wyznaczane jako "Najlepiej spożyć przed" lub "Data minimalnej trwałości" i oznacza to, że po tym terminie jajka nadal mogą być bezpieczne do spożycia, o ile były przechowywane odpowiednio.Co to oznacza? Jak odpowiednio przechowywać jajka? Kluczem jest niska temperatura, która spowalnia rozwój bakterii, co może przedłużyć świeżość produktów. Co ciekawe, jajka przechowywane w lodówce mogą być bezpieczne do spożycia dosyć długo, ponieważ nawet do 3-5 tygodni po dacie "najlepiej spożyć przed". Jesteście zaskoczeni?
Polecany artykuł: