Mrożenie pieczarek to odwieczny problem, podobnie jak kwestia czy pieczarki trzeba obierać. Pieczarki to nie tylko smaczne dodatki do potraw, ale również bogate źródło składników odżywczych. Są one niskokaloryczne, co sprawia, że są świetnym wyborem dla osób dbających o zdrową dietę. Oprócz tego, pieczarki są doskonałym źródłem białka, błonnika i minerałów. Nie można zapomnieć także o witaminach, których w pieczarkach jest naprawdę wiele - witamina D, selen, potas, miedź, a także witaminy z grupy B. Nie każdy wie, że Polska jest unijnym potentatem produkcji pieczarek. Grzyby uprawiane są w specjalnych halach, w których panują ściśle kontrolowane warunki, a pracownicy zbierają je ręcznie. W kolejnych etapach pieczarki są szybko schładzane, pakowane i przesyłane do do sklepów.
Mrożenie pieczarek - tak czy nie?
Czy można mrozić pieczarki? Odpowiedzi na to pytanie poszukuje wiele osób, ponieważ nie jest taka oczywista, jakby mogło się wydawać. Okazuje się, że pieczarki bardzo dobrze nadają się do mrożenia, jednak tylko i wyłącznie jeśli są świeże. Nie mówimy tu o surowych pieczarkach, które przez tydzień leżały w lodówce. Pieczarki idealne do zamrożenia powinny mieć jasną barwę i chrupką konsystencję. Zrezygnuj z mrożenia takich grzybów, jeśli zaczęły już ciemnieć, ponieważ po wyjęciu z zamrażarki, ich smak nie będzie zadowalający.
ZOBACZ TAKŻE: Czy ogórka trzeba obierać ze skórki? Wielu z nas popełnia ten błąd
Jak najlepiej mrozić pieczarki?
W jaki sposób mrozić pieczarki? W pierwszej kolejności najlepiej dokładnie umyć grzyby pod bieżącą wodą (nie w misce, ponieważ robią się zbyt gąbczaste). Następnie pieczarki należy osuszyć, odkładając je na papierowy ręcznik. Gdy pieczarki będą już suche, można (ale nie trzeba) pozbyć się cienkiej skórki. Surowe grzyby można mrozić w całości, lecz pokrojone zajmują mniej miejsca w zamrażarce. Wiele osób ciekawi także kwestia, czy można mrozić pieczarki smażone z cebulą? Mało osób wie, ale mrozi się jedynie pieczarki blanszowane, czyli gotowane krótko we wrzątku. Jeśli jednak chciałbyś zamrozić pieczarki smażone na patelni, jest taka możliwość. Musisz tylko pamiętać o tym, aby odsączyć je dobrze z nadmiaru tłuszczu i wody. Osuszone można przełożyć do reklamówki, pudełka i włożyć do zamrażarki.
Listen on Spreaker.