jajka

i

Autor: canva

HIGIENA W KUCHNI

Mycie jajek przed rozbiciem - tak czy nie? Wiele osób popełnia ten błąd

2024-04-10 8:12

Jajka to źródło białka i skarbnica witamin. Często wykorzystujemy je w kuchni nie tylko podczas śniadania, ale nawet gdy wypiekamy słodkości. Są jednak osoby, które cały czas zastanawiają się nad kwestią mycia skorupek przed rozbiciem, jak i również przed gotowaniem. Czy jajka powinno się być? Niestety wiele osób popełnia ogromny błąd w swojej kuchni.

Czy powinno się myć jajka? Jajka od lat są bardzo kontrowersyjne. Jedni specjaliści mówią, aby je jeść, a jeszcze inni prawią morały, by lepiej ograniczać je w swojej diecie. Mimo wielu głosów jajka są niesamowitym źródłem białka, mają w sobie wiele cennych witamin, a do tego są niskokaloryczne. Polacy uwielbiają je jeść pod każdą postacią! Jajka na miękko, na twardo z majonezem, jajecznica na maśle i boczku, ale nie tylko! Jednak czy zastanawiałeś się kiedykolwiek nad kwestią mycia jajek przed obróbką termiczną? Wielu z nas po zakupieniu jajek nie myje ich tylko od razu wbija na patelnie lub wkłada do garnka z wodą. Czy taki ruch jest poprawny? Okazuje się, że w przypadku jajek jest inaczej, niż z myciem fileta z kurczaka przed obróbką termiczną.

Pytamy o wszystko Ralpha Kaminskiego Radio Eska AMA

Czy trzeba myć jajka przed rozbiciem?

Mycie jajek - trzeba czy nie? Oto jest pytanie. Wiele osób zastanawia się nad kwestią mycia jajek przed rozbiciem, włożeniem do wody, czy też do lodówki. Na jajkach mogą znajdować się różnego rodzaju zanieczyszczenia, drobnoustroje i bakterie. Niestety gdy wyjmujemy je z wkładki widzimy pozostałości odchodów, siana lub błota. W takim wypadku zawsze myjemy jajka, a te "czyste" odpuszczamy. Niestety popełniamy ogromny błąd! Jajka przed rozbiciem zawsze trzeba umyć, a dopiero następnie wbijać do patelni. Jeżeli natomiast jajka gotujemy na miękko lub twardo, ich wcześniejsze mycie nie ma sensu. Wysoka temperatura unieszkodliwi bakterie, dlatego nie mamy się czego obawiać.

ZOBACZ TAKŻE: Ten składnik odmieni Twoje naleśniki. Będą miękkie, puszyste i znikną z talerza w mgnieniu oka!

Warto również wiedzieć, że mycie jajek skraca ich świeżość, dlatego przed włożeniem do lodówki nie musimy ich myć. Jeśli jednak obawiamy się zanieczyszczeń, delikatnie ręcznikiem papierowym usuńmy zabrudzenie, a następnie odłóżmy je w miejsce, gdzie nie będą miały bezpośredniej styczności z innymi produktami. Morał z tego taki, że jajka najlepiej myć przed samym rozbiciem.

Quiz kuchnia PRL. Czy pamiętacie jedzenie z dawnych czasów? 11/11 oznacza, że jedliście!

Pytanie 1 z 11
Na początek coś banalnego. Co sypało się na chleb w czasach PRL?
Chleb