Co przygotować na Wielkanoc do jedzenia? Taki kłopot ma dziś niejedna pani domu. Wielkanoc już 31 marca, a Ty nie masz pomysłu czym poczęstować swoich gości? Przychodzimy z pomocą. Na wielkanocnym stole zawsze pojawia się sałatka jarzynowa - lub jak kto woli, wielowarzywna. Oprócz niej pojawiają się jeszcze wędliny, chrzan i czerwone buraczki. Nie można zapomnieć o tradycji, czyli o żurku z jajkiem i kiełbasą, który wszystkim kojarzy się z wiosennymi świętami. Co ciekawe, tego dnia nie wszyscy spożywają żurek na zakwasie zabielany śmietaną. W wielu domach wciąż można spotkać się ze staropolskim zwyczajem jedzenia zupy chrzanowej. Co zrobić do jedzenia na Wielkanoc? Wiosenne święta mają to do siebie, że tutaj może ponieść nas wyobraźnia, a jajka możemy podać na różne sposoby!
Dania wielkanocne - pomysły i przepisy
Co na Wielkanoc do jedzenia? Zaczynając od listy zakupów, przemyśl, jakie składniki będą potrzebne do przygotowania potraw, które chcesz podać. To oszczędzi ci czasu w sklepie i kupisz tylko najpotrzebniejsze produkty. Na tradycyjnym polskim stole nie może zabraknąć oczywiście żurku z jajkiem i kiełbasą, ale są także inne wielkanocne ciepłe dania i przekąski, którymi warto poczęstować tego dnia swoich bliskich. Oto pomysły na wielkanocne potrawy:
- faszerowane jajka tuńczykiem
- jajka w majonezie
- sałatka wielowarzywna
- sałatka z brokułem, jajkiem i sosem czosnkowym
- żurek/barszcz biały
- wędzone wędliny
- pieczeń rzymska z jajkiem
- galaretka wieprzowa
- kieszonki z warzywami z fileta z kurczaka
- pieczona kaczka
- biała kiełbasa na ciepło
- jajka faszerowane śledziem i burakiem
- zupa chrzanowa na zakwasie
- sałatka z tuńczykiem
- kotlet devolay
- łosoś w sosie koperkowym
- schab w galarecie
- polędwiczki w sosie chrzanowym
- roladki z szynki
- pieczone udka z ryżem i warzywami
- sałatka warstwowa z tuńczykiem
- pieczony udziec z indyka
- pieczona karkówka
- pasztet wielkanocny
- tatar ze śledzia
- boczek rolowany
- chleb rwany
- jajka faszerowane łososiem
- rolada szpinakowa
ZOBACZ TAKŻE: Ciasto na Wielkanoc - przepisy. Te słodkości powinny pojawić się na Twoim stole