Zdrowa porcja słodyczy. Dlaczego warto jeść miód?

i

Autor: FreePik

ZDROWIE

Zdrowa porcja słodyczy. Dlaczego warto jeść miód?

2024-04-19 15:39

Miód to najzdrowszy, naturalny zamiennik cukru. Można go jeść łyżeczką albo dodawać do napojów, ciast i potraw. Złoto polskich pasiek nie tylko wybornie smakuje, ale także ma cenne walory prozdrowotne. Przeczytaj, dlaczego warto warto pokochać miód i włączyć go do codziennej diety.

Poradnik Zdrowie - Zdrowotne właściwości miodu

Miód od wieków uważany jest za skuteczne lekarstwo na wiele dolegliwości. Jego właściwości przeciwzapalne, antyseptyczne i odtruwające sprawiają, że miód zyskał miano naturalnego antybiotyku. Oczywiście, działanie miodu różni się w zależności od tego, z jakich roślin pszczoły zbierają nektar, jednak każdy gatunek to bogactwo cennych aminokwasów, witamin, mikroelementów i cukrów prostych. Spożywany codziennie, może służyć jako  antidotum na wiele dolegliwości. Poznaj jego działanie.

Zwalcza choroby układu oddechowego

Nie bez powodu nasze babcie leczyły kaszel miodem. Łyżka tego naturalnego lekarstwa skutecznie łagodzi kaszel i ból gardła, zwalcza stan zapalny i ułatwia oddychanie. To właśnie dlatego miód zyskuje na popularności jesienią i zimą. Jemy go profilaktycznie łyżeczką, dodajemy do herbaty z cytryną i zastępujemy nim cukier w wielu daniach. To dobra praktyka, ale warto pamiętać, że wirusy i bakterie są z nami przez cały rok, a jedzenie miodu może pomóc nam się przed nimi uchronić. Jeżeli chcesz wzmocnić odporność w naturalny, smaczny sposób, sięgaj po miód każdego dnia.

Łagodzi objawy alergii

Przeciwzapalne działanie miodu może przysłużyć się także osobom cierpiącym na alergie. Warto mieć go pod ręką w okresach nasilenia przykrych objawów, gdyż nawet niewielka ilość miodu jest w stanie złagodzić przykre i uciążliwe dolegliwości. W jaki sposób? W miodzie znajdują się śladowe ilości pyłków kwiatowych, czyli alergenów, które mogą zadziałać na organizm odczulająco. Dodatkowo miód łagodzi objawy alergii - także tych występujących na skórze.

Serum piękna i młodości w złocistym płynie

Mało kto wie, że miód korzystnie wpływa na stan skóry i spowalnia oznaki starzenia. W każdej łyżce złocistego płynu znajdziemy cenne witaminy, minerały i antyoksydanty o działaniu przeciwzapalnym i ochronnym. Miód pielęgnuje skórę zarówno od wewnątrz, jak i na zewnątrz - stosowany jako naturalny kosmetyk. Świetnie sprawdza się w roli maseczki na twarz, gdyż nawilża, łagodzi i wygładza naskórek.

Dzięki właściwościom antyseptycznym miód można też stosować jako okład na rany i oparzenia skóry. Jego cenne składniki odkażają zranione miejsca, niwelują opuchliznę i ból, a także przyspieszają proces gojenia i zapobiegają powstawaniu blizn.

Źródło: Zdrowa porcja słodyczy. Dlaczego warto jeść miód?