Witamina C zdecydowanie jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Wspomaga pracę układu nerwowego, wpływa na układ odpornościowy, zwiększa przyswajanie żelaza, bierze udział w syntezie kolagenu i w przekształcaniu cholesterolu do kwasów żółciowych, zwalcza wolne rodniki, wspiera proces gojenia ran, wzmacnia zęby i dziąsła czy też likwiduje bakterie, przez które powstaje próchnica. W jakich owocach i warzywach znajdziemy najwięcej witaminy C?
Owoce i warzywa, które zawierają najwięcej witaminy C
Według ekspertów z Instytutu Żywności i Żywienia, dzienne zapotrzebowanie na witaminę C wynosi: 40-50 mg u dzieci, 75 mg u kobiet, 90 mg u mężczyzn. Jeżeli chodzi o wysoką zawartość witaminy C wśród owoców, pochwalić się nią mogą: jeżyny, kiwi, pomarańcza, cytryna, ananas, grejpfrut, guawa, truskawki, papaja, acerola, czarna porzeczka. Wśród warzyw liderami są: brokuły, kalafiory, papryka i brukselka. Sporo witaminy C występuje również w cebuli, szpinaku, zielonym groszku, pomidorach czy ziemniakach.