Te grzyby są trujące, a co za tym idzie jadalne, tylko jeden raz! Zjedzenie trującego grzyba może się skończyć tragicznie, więc jeśli nie macie pewności, co do gatunku, to po prostu go nie zbierajcie. Wśród osób uwielbiających chodzić do lasu istnieje taka teoria, że grzyby trujące mają charakterystyczne blaszki. Niekoniecznie, bo również jadalne mają podobną budowę. Chociażby mleczaj rydz, opieńka miodowa, czubajka kania, lejkowiec dęty czy gołąbek wyborny. W poprzednim sezonie głośno było o dziewczynie, która pomyliła blaszkowate lisówki z podobnymi pieprznikami, czyli kurkami. Pisaliśmy wtedy, że zrobiła jajecznicę z trujących grzybów, którą potem zjadła. Zanim pójdziecie do lasu, to koniecznie sprawdźcie swoją wiedzę w naszym teście. Nawet jeden błąd spowoduje, że do lasu powinniście wybrać się z atlasem!
Arcytrudny QUIZ dla grzybiarzy. Rozpoznaj jaki to grzyb przed sezonem!