Spis treści
Człowiek ukochał sobie mięso do tego stopnia, że nie wyobraża sobie bez niego śniadania, obiadu i kolacji. Są jednak takie rodzaje, których warto unikać dla własnego zdrowia. W ladach chłodniczych, aż roi się od przetworzonych mięs, niepotrzebnych dodatków i substancji chemicznych. Wcale nie jest tak łatwo dzisiaj, o dobre jakościowo mięso. Tych wyrobów najlepiej nie kupować i omijać je szerokim łukiem. Jakie mięso wybrać? Wyjaśniamy!
Zmagała się z kilkoma chorobami. Rzuciła wegetarianizm i wróciła do mięsa. Efekty były niewarygodne!
Tego mięsa pod żadnym pozorem nie kupuj
Mięso mielone jest jednym z najczęściej wybieranych mięs w sklepach. To z niego, powstają kotlety, spaghetti czy zapiekanki. Nie każdy jednak zwraca uwagę, na skład i etykietę opakowania. Jeżeli widnieje na nim hasło "garmażeryjne", powinniśmy mocno zastanowić się, nad jego zakupem. Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego, mięso mielone powinno być rozdrobnione na kawałki, nie zawierać kości i mieć w swoim składzie, jedynie 1% soli. Wychodzi na to, że taki produkt powinien zawierać "100 procent mięsa w mięsie".
W Polsce jadło się tak od wieków. Współcześnie to mięso eksportujemy w rekordowych ilościach
Mięso z opakowania z napisem "garmażeryjne", zawiera go jedynie od 70 do 90 procent. Oprócz tego, znajdują się w nim również składniki takie jak: białka roślinne, woda, regulatory kwasowości i inne substancje, które wpływają niekorzystnie na nasze zdrowie. Kolejnym produktem, którego powinno się omijać szerokim łukiem, jest ten z napisem "MOM", czyli "Mięso Oddzielone Mechanicznie". W dużym skrócie, jest to mięso o bardzo niskiej jakości i powstaje głównie z kości, mięsa oraz innych tkanek, takich jak ścięgna czy pazury. MOM to nic innego, jak resztki mięsa, które zostały oddzielone od kości, zmielone na gładką masę i dodane do produktów mięsnych. Taki rodzaj mięsa znajduje się głównie w gotowych daniach, typu nuggetsy czy burgery. MOM znajdziemy również w pasztetach, parówkach i niektórych kiełbasach.
Na co zwracać uwagę w sklepie?
Wybierając mięso w sklepie, warto zwracać uwagę na jego pochodzenie i skład. Dobrze jest być świadomym konsumentem i odpowiedzialnie podchodzić do swojej diety oraz ogólnego zdrowia. Unikanie mięsa z oznaczeniem "garmażeryjne" lub "MOM" - tylko wyjdzie Ci na dobre.
Kupujesz mięso w paczkach? Dowiedz się, jak w prosty sposób sprawdzić jego jakość!