Chrupiąc liście jarmużu, pozbywasz się toksyn
Liście jarmużu to prawdziwa bomba antyoksydantów. Te aktywne związki są doskonałą bronią w walce z wolnymi rodnikami. Spożywając jarmuż zapewnimy sobie naturalną barierę ochronną przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi. Jedzenie jarmużu wzmacnia także odporność i zapobiega częstym przeziębieniom. To z kolei zaleta zawartej w liściach witaminy C.
To świetna propozycja dla osób dbających o linię
100 g liści jarmużu to tylko 38 kcal. Do tego warzywo jest świetną bazą do wielu dań oraz przekąsek i daje nieograniczone możliwości w kuchni. Na jego bazie możesz przygotować smaczne i zdrowe sałatki, a także faszerować pyszne liście najróżniejszymi dodatkami. Gołąbki w liściach jarmużu na pewno będą równie smaczne, jak ich pierwotna wersja. Warto dodać, że jarmuż spożywa się nie tylko na surowo. Porwane liście można też smażyć na patelni. Warzywo będzie świetnym dodatkiem do ryżu, sosów oraz makaronu.
Jarmuż dostarcza wielu witamin i pierwiastków
Mało kto zdaje sobie sprawę, że jarmuż to świetne źródło żelaza - w zielonych liściach jest go znacznie więcej, niż w wołowinie! Żelazo odpowiada za tworzenie czerwonych ciałek krwi, uczestniczy w transportowaniu tlenu i dba o prawidłową pracę wątroby. Ponadto, w jarmużu znajdziemy także witaminy A, C i K oraz wapń. Po jarmuż powinny sięgać szczególnie kobiety w ciąży.
Wspiera serce i układ krwionośny
Jedzenie jarmużu reguluje ciśnienie i zmniejsza poziom złego cholesterolu we krwi, a tym samym przyczynia się do utrzymania prawidłowej pracy serca i zapobiega rozwojowi groźnych chorób cywilizacyjnych. Chrup go na zdrowie.
Jarmuż to źródło młodości
Zawarte w nim przeciwutleniacze opóźniają procesy starzenia. Dodatkowo jarmuż ma wiele składników, które korzystnie wpływają na zdrowie i piękny, młody wygląd skóry.