DIETA

It's (not) a match, czyli szkodliwe połączenia produktów spożywczych. Lepiej ich unikaj

2024-04-19 20:15

Niektóre zdrowe produkty spożywane w duetach mogą powodować więcej szkody, niż pożytku. O fatalnej kombinacji pomidora i ogórka słyszał chyba każdy, ale takich niekorzystnych połączeń w kuchni jest znacznie więcej. Przeczytaj nasz tekst i sprawdź, czy nie popełniasz tych błędów.

Owoce jagodowe - dlaczego warto je jeść?

Herbata i cytryna

Herbatę z cytryną podawały nam nasze mamy i babcie, gdy łapało nas przeziębienie. Na infekcje i katar może i działa korzystnie, ale picie tej kombinacji ma też negatywne skutki. Liście herbaty zawierają glin - pierwiastek, który przyczynia się do rozwoju choroby Alzheimera. Herbaciany napar nam nie szkodzi, gdy pijemy go solo, ale plasterek cytryny lub sok z tego owocu sprzyja wchłanianiu glinu przez organizm. W połączeniu z cytryną powstaje bowiem cytrynian glinu - szkodliwa substancja, która odpowiada za powstawanie i rozwój tego schorzenia.

Pomidor i ogórek

Kto z nas nie lubi sałatki z pomidorem i ogórkiem albo kombinacji obu tych warzyw na pysznej kanapce? Niestety, lekarze i dietetycy przestrzegają przed tym połączeniem. Pomidor jedzony osobno jest prawdziwą bombą witaminy C. Wystarczy jednak dodać do niego ogórka i cała zawartość tej witaminy znika w mgnieniu oka. Jak to możliwe? Ogórek zawiera askorbinazę, czyli enzym powodujący utlenianie witaminy C. Pomidor to nie jedyne warzywo, które lepiej trzymać z dala od ogórka. Ten sam niekorzystny efekt uzyskamy w konfiguracji z papryką lub natką pietruszki. Lubisz smak ogórka? Jedz go osobno.

Ryby i brokuły

Co może być złego w tym duecie? Brzmi jak bardzo zdrowy i niskokaloryczny pomysł na lunch. Okazuje się jednak, że ryby i brokuły lepiej spożywać osobno. Zielone różyczki blokują przyswajanie jodu, który jest jednym z najzdrowszych i najcenniejszych składników mięsa ryb. Podobne działanie ma kapusta, brukselka i kalafior. Wiemy, że ryba z tymi warzywami smakuje wyśmienicie, ale jeżeli chcesz, żeby twój posiłek był w pełni wartościowy, zastąp je świeżą sałatką.

Czerwone mięso i czerwone wino

krwisty stek podany z lampką czerwonego wina to kulinarny klasyk. Ten trunek serwuje się także do potraw z wieprzowiny i dziczyzny. Sommelierzy i szefowie kuchni w wykwintnych restauracjach polecają tę kombinację, ale lekarze zdecydowanie nie. Dlaczego? Czerwone wino zawiera garbniki, które utrudniają wchłanianie żelaza z czerwonego mięsa.

Mleko i cytrusy

Lubisz zamawiać w kawiarni latte i sok pomarańczowy? A może zaczynasz dzień od owsianki z kawałkami owoców cytrusowych? W obu przypadkach możesz niestety bardzo zaszkodzić swoim jelitom. Mleko samo w sobie jest dużym wyzwaniem dla naszego układu pokarmowego, a w duecie z cytrusami proces trawienia jest jeszcze trudniejszy i bolesny. Ten sam problem dotyczy kombinacji mleka i banana. Jeżeli masz wrażliwy żołądek lepiej spożywaj owoce i mleko osobno albo sięgnij po napoje roślinne - dużo łagodniejsze dla żołądka.

Źródło: It's (not) a match, czyli szkodliwe połączenia produktów spożywczych. Lepiej ich unikaj