Dobroczynne właściwości żurawiny. To prawdziwe źródło zdrowia

i

Autor: Unsplash

ZDROWIE

Dobroczynne właściwości żurawiny. To prawdziwe źródło zdrowia

2024-06-12 0:24

To bomba witamin i naturalny lek na wiele dolegliwości. Warto sięgać po żurawinę nie tylko, w formie surowych owoców, ale także przetworów. Co kryje się w jej wnętrzu? Zdradzamy właściwości żurawiny.

Żurawina - dlaczego warto ją jeść? Właściwości zdrowotne żurawiny

Właściwości lecznicze żurawiny są znane do wieków. W medycynie ludowej ten owoc uważany był za cudowne remedium na przeziębienia, anginę, infekcje górnych dróg oddechowych, schorzenia reumatyczne, problemy z pęcherzem, niestrawność i dolegliwości żołądka, a także jako lek na przemęczenie. Dziś wiemy, że żurawina potrafi znacznie więcej i warto po nią sięgać w każdej formie - od surowych owoców, przez przetwory i soki, aż po suszone jagody. Poznaj jej cudowne działanie.

Cenne źródło witamin

Owoce żurawiny to doskonałe źródło witamin i cennych pierwiastków. Znajdziemy w niej mangan, miedź oraz witaminy C, E i K, które zwiększają odporność organizmu, chronią przed infekcjami oraz wspierają układ immunologiczny.

Wsparcie dla układu moczowego i nerek

Cudowny wpływ żurawiny na pęcherz i nerki wykazano po raz pierwszy w 1840 roku. Dziś wiemy, że do jej największych zasług zaliczyć można ochronę dróg moczowych przed bakterią E.coli, będącej główną przyczyną infekcji pęcherza moczowego. Ponadto, żurawina działa moczopędnie i ma właściwości oczyszczające drogi moczowe z bakterii i toksyn.

Zapobiega wrzodom żołądka

Jedzenie żurawiny w różnej formie to także naturalne wsparcie dla układu pokarmowego. Substancje zawarte w jej owocach zwalczają bakterie wywołujące wrzody żołądka, jak np. Helicobacter pylori. Ponadto, żurawina zawiera też błonnik, który poprawia trawienie i przyspiesza przemianę materii.

Remedium dla serca

Żurawina to cenne źródło flawonoidów, które wspierają pracę serca i chronię ten organ przed rozwojem groźnych chorób.Te same związki znajdziemy m.in. w czerwonym winie. Ponadto, żurawina chroni organizm przed zakrzepami i miażdżycą. Jej rolą jest także rozszerzenie się naczyń krwionośnych.

Zapobiega chorobom dziąseł

Żurawina to także naturalne wsparcie dla zdrowych dziąseł. Jedząc ją regularnie, zmniejszamy osadzanie się na powierzchni dziąseł groźnych bakterii jamy ustnej, a także zmniejsza ryzyko powstawania chorób przyzębia i dziąseł.