Awokado

i

Autor: Pexels

DIETA

Awokado to samo zdrowie. Wyjaśniamy, dlaczego warto sięgać po ten owoc jak najczęściej

2024-04-01 11:35

Nie bez powodu awokado znajduje się na liście tzw superfoods, czyli pokarmów o wyjątkowych właściwościach odżywczych. To istna bomba witamin, pierwiastków oraz cennych kwasów tłuszczowych. Zobacz, co kryje się w jego pysznym, kremowym miąższu.

Choć awokado zaliczane jest do owoców, świetnie smakuje przede wszystkim w wersji wytrawnej. Lubisz jego konsystencję oraz kremowy smak? Doskonale, bo to jeden z najzdrowszych produktów. Wysoka zawartość tłuszczu sprawia, że owoc syci, dodaje energii, a także zapewnia zdrowie i dobre samopoczucie. Jakie składniki kryje pod skórką i dlaczego warto go jeść jak najczęściej? Oto 5 faktów na temat awokado, o których nie miałeś pojęcia.

Ma więcej potasu, niż banan

Jeszcze do niedawna banany były uważane za najlepsze źródło potasu. Okazuje się jednak, że w tej kategorii awokado bije wszystkie produkty na głowę. W 100 g owocu znajduje się aż 600 mg tego pierwiastka. Potas to cenny elektrolit, który przede wszystkim dba o prawidłową pracę serca i układu nerwowego. Regularne spożywanie awokado poprawia pamięć i myślenie, a także wspiera układ sercowo-naczyniowy. Nieoceniony pokarm dla uczniów i sportowców.

Źródło witamin i kwasu foliowego

Awokado to istna bomba witaminowa. Znajdziemy w nim witaminy z grupy B, witaminy C, E i A, a także duże ilości kwasu foliowego. Z tego względu owoc polecany jest przyszłym mamom.

Doskonałe remedium na wzrok i choroby oczu

Owoce awokado dostarczają luteinę i zeaksantynę – substancję niezbędne dla prawidłowego wzroku. Osoby, które często sięgają po ten produkt, są znacznie mniej narażone na zaćmę oraz zwyrodnienie plamki żółtej.

Istna bomba kwasów tłuszczowych i pogromca cholesterolu

Pyszna, kremowa konsystencja awokado to zasługa zawartych w nim cennych kwasów omega-3 i omega-6, które działają na organizm jak eliksir zdrowia – poprawiają pracę serca i mózgu, wspierają procesy trawienne, poprawiają stan i koloryt skóry, regulują gospodarkę hormonalną, pozytywnie wpływają na równowagę psychiczną, dbają o zdrowy sen i wzmacniają układ odpornościowy. Regularne spożywanie produktów zawierających kwasy tłuszczowe zmniejsza poziom cholesterolu we krwi i chroni przed groźnymi chorobami cywilizacyjnymi.

Dobre kalorie

Nie da się zaprzeczyć, że awokado to bardzo kaloryczny owoc – 100 g ma aż 460 kcal. Nie obawiaj się jednak, że sięganie po ten produkt zaszkodzi twojej sylwetce. Wbrew pozorom, awokado sprzyja utrzymaniu prawidłowej wagi i jest polecane osobom, które chcą schudnąć. Jak to możliwe? Sekret tkwi w jego wyjątkowym składzie. Miąższ awokado zawiera sporo błonnika dzięki czemu syci na długi czas i zapobiega podjadaniu. Dodatkowo, zawarte w nim zdrowe tłuszcze usprawniają trawienie i podkręcają przemianę materii. Takie kalorie możesz jeść na zdrowie i bez wyrzutów sumienia.

Awokado - kalorie i właściwości smaczliwki. Dlaczego warto jeść awokado?