ZDROWIE

5 produktów, które chronią serce. Włącz je do codziennej diety

2024-05-15 14:05

Zdrowe serce to nie tylko codzienny ruch i odpoczynek, ale też zdrowa, zróżnicowana dieta. Nie każdy wie, że istnieje grupa produktów, które mogą istotnie wzmocnić serce, a także przyczynić się do regeneracji tego organu. Wbrew pozorom, nie są trudno dostępne specyfiki, ale pokarmy, które dostaniemy w każdym sklepie na każdym bazarze. Chcesz, żeby twoje służyło ci dobrym zdrowiem? Dodaj te produkty do swojej listy zakupów.

W formie 24: Dieta na dobry humor

Statystyki WHO nie są optymistyczne. Choroby serca wciąż stanowią najczęstszą przyczynę zgonów na świecie. Zawały, zatory żył czy miażdżyca to schorzenia, na które w dużej mierze pracujemy sami, prowadząc niezdrowy tryb życia i zaniedbując dietę. Brak ruchu, ogrom pracy, stres, a także spożywanie tłustych, wysokoprzetworzonych pokarmów to prosta droga do osłabienia jednego z najważniejszych organów w naszym organizmie. Ciesząc się mocnym sercem zawsze należy pamiętać, że ten stan nie będzie trwał całe życie - zwłaszcza, gdy nie uprawiamy żadnych sportów i jemy byle co.

Dieta nie wyleczy szkód, jakie nastąpiły przez lata, ale może uchronić serce przed groźnymi chorobami, albo wzmocnić je w procesie rekonwalescencji. Chcesz, żeby twoje serce było silne i zdrowe przez długie lata? Te pokarmy powinny znaleźć się w twoim codziennym jadłospisie.

Tłuste ryby morskie

To źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, które korzystnie wpływają na pracę serca, obniżają poziom złego cholesterolu i chronią organizm przed miażdżycą, nadciśnieniem i zaburzeniami układu sercowo - naczyniowego. Tę samą rolę w diecie odgrywają oleje roślinne oraz oliwa z oliwek. Warto sięgać po te produkty jak najczęściej.

Pomidory

To doskonałe źródło potasu, który ma ogromny wpływ na prawidłową pracę serca. Dodatkowo znajdziemy w nim wiele wzmacniających witamin i minerałów oraz likopen, który zmniejsza ryzyko zawału, a także istotnie obniża poziom cholesterolu we krwi.

Zielone warzywa liściaste

W zielonych listkach znajdziemy ogromne ilości witamin C, E oraz kwasu foliowego. Ich rolą jest wzmocnienie serca oraz ochrona przed wystąpieniem chorób układu krążenia. Do najzdrowszych warzyw zielonych, które korzystnie wpływają na serce, zaliczamy m.in. sałatę, natkę pietruszki, brokuły oraz szpinak.

Owoce jagodowe

Maliny, jagody, poziomki, jeżyny czy truskawki to prawdziwa bomba polifenoli - substancji o działaniu przeciwutleniającym, przeciwzapalnym i hipotensyjnym. Ponadto, w owocach jagodowych znajdziemy też cenne witaminy A i K, które zapobiegają tworzeniu się skrzepów krwi, zmniejszając tym samym ryzyko zawału serca i udaru mózgu.

Jabłka

Nie bez powodu Anglicy od wieków powtarzają, że jedno jabłko dziennie pozwoli ci trzymać się z dala od lekarzy - także od kardiologów. Okazuje się bowiem, że regularne jedzenie tych owoców dostarcza organizmowi dobrze przyswajalnego błonnika, który znacząco obniża poziom cholesterolu we krwi. Zawarte w jabłkach polifenole i flawonoidy obniżają ciśnienie krwi i zmniejszają ryzyko miażdżycy.