Choć awokado zaliczane jest do owoców, świetnie smakuje przede wszystkim w wersji wytrawnej. Lubisz jego konsystencję oraz kremowy smak? Doskonale, bo to jeden z najzdrowszych produktów. Wysoka zawartość tłuszczu sprawia, że owoc syci, dodaje energii, a także zapewnia zdrowie i dobre samopoczucie. Jakie składniki kryje pod skórką i dlaczego warto go jeść jak najczęściej? Oto 5 faktów na temat awokado, które powinny was przekonać do konsumpcji tego owocu.
Ma więcej potasu, niż banan
Jeszcze do niedawna banany były uważane za najlepsze źródło potasu. Okazuje się jednak, że w tej kategorii awokado bije wszystkie produkty na głowę. W 100 g owocu znajduje się aż 600 mg tego pierwiastka. Potas to cenny elektrolit, który przede wszystkim dba o prawidłową pracę serca i układu nerwowego. Regularne spożywanie awokado poprawia pamięć i myślenie, a także wspiera układ sercowo-naczyniowy. Nieoceniony pokarm dla uczniów i sportowców.
Źródło witamin i kwasu foliowego
Awokado to istna bomba witaminowa. Znajdziemy w nim witaminy z grupy B, witaminy C, E i A, a także duże ilości kwasu foliowego. Z tego względu owoc polecany jest przyszłym mamom.
Doskonałe remedium na wzrok i choroby oczu
Owoce awokado dostarczają luteinę i zeaksantynę – substancję niezbędne dla prawidłowego wzroku. Osoby, które często sięgają po ten produkt, są znacznie mniej narażone na zaćmę oraz zwyrodnienie plamki żółtej.
Istna bomba kwasów tłuszczowych i pogromca cholesterolu
Pyszna, kremowa konsystencja awokado to zasługa zawartych w nim cennych kwasów omega-3 i omega-6, które działają na organizm jak eliksir zdrowia – poprawiają pracę serca i mózgu, wspierają procesy trawienne, poprawiają stan i koloryt skóry, regulują gospodarkę hormonalną, pozytywnie wpływają na równowagę psychiczną, dbają o zdrowy sen i wzmacniają układ odpornościowy. Regularne spożywanie produktów zawierających kwasy tłuszczowe zmniejsza poziom cholesterolu we krwi i chroni przed groźnymi chorobami cywilizacyjnymi.
Dobre kalorie
Nie da się zaprzeczyć, że awokado to bardzo kaloryczny owoc – 100 g ma aż 460 kcal. Nie obawiaj się jednak, że sięganie po ten produkt zaszkodzi twojej sylwetce. Wbrew pozorom, awokado sprzyja utrzymaniu prawidłowej wagi i jest polecane osobom, które chcą schudnąć. Jak to możliwe? Sekret tkwi w jego wyjątkowym składzie. Miąższ awokado zawiera sporo błonnika dzięki czemu syci na długi czas i zapobiega podjadaniu. Dodatkowo, zawarte w nim zdrowe tłuszcze usprawniają trawienie i podkręcają przemianę materii. Takie kalorie możesz jeść na zdrowie i bez wyrzutów sumienia.