Spis treści
Kotlet doczekał się swojego święta i jest to ulubiona data w kalendarzu wielu osób. Mowa oczywiście o Dniu Schabowego, który wypada 7 listopada. Schabowy to potrawa, która dla Polaków ma niemal kultowy status. Soczysty, chrupiący, podawany z ziemniakami surówką, jest symbolem polskiej kuchni, cieszącym się nieprzerwaną popularnością od pokoleń. Ale dlaczego właściwie schabowy ma tak wyjątkowe miejsce w polskich sercach i żołądkach? Po pierwsze nieodłącznie kojarzy się z tradycyjnym polskim obiadem, często serwowanym w niedzielę lub na uroczyste okazje. Podawany z dodatkiem ziemniaków z koperkiem i zasmażanej kapusty lub nawet ćwikłą jest kulinarną ikoną, której nie może zabraknąć na stole w wielu domach. Po drugie to bardzo prosta, nieprzesadna kombinacja - mięso, panierka, sól i pieprz, sprawia, że jest daniem uniwersalnym i smakujące wszystkim, niezależnie od wieku. Po trzecie wiele osób ma ciepłe wspomnienia związane ze schabowym - być może przypomina im obiady u babci, wspólne posiłki z rodziną lub dzieciństwo, stąd budzi w nas silne uczucia.
Dzień Schabowego - konkurs
Z okazji Dnia Schabowego, który wypada w kalendarzu w czwartek 7 listopada, Radio ESKA2 przygotowało wyjątkowy konkurs dla swoich słuchaczy. Jesteś zainteresowany? W takim razie czytaj uważnie. Wystarczy, że podzielisz się z nami swoim przepisem na idealnego schaboszczaka na stronie schabowy.eska.pl, a także przekonasz nas, dlaczego to Twój kotlet zasługuje na miano najlepszego w Polsce. My wybierzemy najciekawsze receptury, a następnie ich autorów nagrodzimy nagrodą pieniężną w wysokości 200 złotych.
To jeszcze nie koniec, bowiem w Dzień Schabowego 7 listopada, ekipa Radia ESKA2 wyruszy w okolice Białej Podlaskiej, by spotkać się ze słuchaczami i wspólnie usmażyć z nimi schabowego. Radio reprezentować będzie wówczas Kamil Nosel, zaś stronę kulinarną - czyli klepanie, smażenie i serwowanie kotletów, szef kuchni Andrzej Andrzejczak.
Kim jest Andrzej Andrzejczak?
Andrzej Andrzejczak, znany jako Dr Meat to jedna z najbarwniejszych postaci na polskiej scenie gastro. Szef Kuchni z blisko 20 letnim doświadczeniem. Po raz pierwszy zrobiło się o nim głośno gdy przygotował kolację na Zamku Królewskim w Warszawie na 25 lecie wolności gdzie gościł sam Barack Obama. Andrzej od lat odkrywa na nowo i definiuje polski streetfood. Jest także restauratorem, który buduje od zera i zarządza nowymi konceptami kulinarnymi. Prowadzi autorskie warsztaty kulinarne, pod własną marką Dr Meat On Tour. Wszędzie serwuje najlepszą wołowinę w Polsce. Nakarmił już setki tysięcy osób i przeszkolił setki domowych i zawodowych kucharzy. Wspólnie z Jerzym Sobieniakiem prowadzi stworzone przez Canal + dwa programy kulinarne „M jak Mięso” i „Zgrillowani”. Prywatnie szczęśliwy tata 10 letniego Rysia.