jabłka

i

Autor: canva

PATENT NA JABŁKO

Co zrobić by jabłko nie zbrązowiało? Ten trik przyda się każdemu!

2024-09-02 11:27

Jabłka po przekrojeniu są jasne i soczyste, jednak mają jedną wadę - niestety szybko zmieniają kolor na ciemniejszy i stają się mniej apetyczne. Co zrobić, by zapobiec ciemnieniu owoców? Jest na to kilka sposobów, jednak kąpiel w misce z wodą i cytryną, zachowa ich jasny kolor i świeżość nawet do trzech godzin. To warto wiedzieć!

Jabłka to najpopularniejsze owoce, które dostępne są w ciągu roku w każdym sklepie i są stosunkowo tanie. Czy warto je jeść? Odpowiedź jest prosta - oczywiście, że tak! Jabłka są źródłem wielu cennych składników odżywczych. W swoim składzie zawierają witaminę C, E, kwas foliowy, i witaminę B6, ale to nie wszystko. Owoce te mają też wiele składników mineralnych, takich jak: potas, wapń, azot, magnez, mangan i miedź. Jabłka mają też w sobie sporo błonnika pokarmowego, luteiny, ale również cukrów prostych - głównie sacharozy i fruktozy. Ponadto w owocach tych znajdują się także polifenole, które mają silne właściwości antyoksydacyjne. Niestety z jabłkami jest jeden problem, a mianowicie gdy obiera się je ze skórki lub kroi na pół, owoce szybko robią się ciemne. Co zrobić żeby pokrojone jabłka nie czerniały? Jest na to sposób!

ZOBACZ TAKŻE: Te orzechy nazywane są naturalnym antydepresantem. Zwalczają skutki stresu

Dlaczego Maciej Musiał zdecydował się na udział w Tańcu z Gwiazdami | wywiad ramówka Polsat

Jak przechowywać pokrojone jabłko?

Odmian polskich jabłek jest wiele. Każde jest inne, lecz wszystkie są tak samo soczyste i smaczne! Niestety jest z nimi jeden problem, a mianowicie szybka i nieestetyczna zmiana koloru, gdy kroi się je na pół lub obiera ze skórki. Co zrobić żeby pokrojone jabłka nie ściemniały? Niestety jest to odwieczny problem, który nurtuje chyba każdego. Okazuje się, że jest na to sposób, który jest naprawdę banalny! Jednym z najpopularniejszym sposobów, by owoce  po obraniu, przekrojeniu lub starciu miały jasny kolor jest skroplenie ich cytryną. Inną sztuczką jest kąpiel w jednym z popularnych napojów, takich jak Sprite czy 7up lub wymoczenie ich w misce z wodą z sokiem cytryny. Dzięki temu zniwelujemy utlenianie witamin, a zawarta w soku z cytryny witamina C, zareaguje z cukrami, które są w soku jabłkowym i wytwarzą warstwę ochronną, która nie dopuści powietrza do odkrytej powierzchni owoca. Dzięki tej mieszance Twoje jabłka zawsze po przekrojeniu lub obraniu nie będą już ciemnieć, a Ty lub Twoje dziecko możesz wziąć pokrojone jabłka w domu do swojego miejsca pracy.

My podajemy 3 składniki, a Ty zgadujesz co to za potrawa

Pytanie 1 z 11
Pieczarki, ser, jajko