Czym byłby niedzielny, Polski obiad bez "fury" ziemniaków posypanej świeżym koperkiem, w towarzystwie złocistego schabowego? Wielu Polaków nie wyobraża sobie, by wyeliminować ziemniaki ze swojej diety. Warto jednak zwrócić uwagę na fakt, że spożywanie ich w dużej ilości może spowodować trwały uszczerbek na zdrowiu oraz liczne, poważne choroby.
Używaj zamiast ziemniaków, wyjdzie na zdrowie. Kasza i ryż to banał!
Szkodliwy wpływ ziemniaków na zdrowie
Pyry, kartofle czy po prostu ziemniaki? Jak zwał, tak zwał! Istotne jest jednak to, że mogą nam poważnie zaszkodzić. Wiadomo, że wszystko należy spożywać w rozsądnych ilościach. W ziemniakach znajdują się trójglicerydy, których nadmiar może zwiększyć ryzyko udaru, zapalenia trzustki lub zawału serca. Co więcej, badania, na które powołuje się "poradnikzdrowie.pl" sugerują, że ryzyko wystąpienia tych chorób może być nawet większe, niż w przypadku wysokiego cholesterolu.
Z tymi produktami nie powinniśmy jeść ziemniaków! Mogą nam bardzo zaszkodzić!
Co zrobić, by ograniczyć spożywane trójglicerydy?
Na pewno należy ograniczyć spożywanie tłuszczów zwierzęcych oraz niektórych warzyw. No właśnie, jakich? Fasola, kukurydza oraz groch mogą przyczynić się podwyższenia stężenia trójglicerydów w organizmie. Zaraz za nimi są ziemniaki. Przez to, że posiadają wysoki indeks glikemiczny i skrobię, mogą podwyższać poziom trójglicerydów. Osoby, które cierpią już z powodu podwyższonego poziomu trójglicerydów, powinny uważać również na owoce. Fruktoza - cukier - może stanowić dla nich bezpośrednie zagrożenie.
Jak zrobić puree ziemniaczane? Przepis jest banalnie prosty