sezon na szparagi

Szparagi na śniadanie w najlepszej odsłonie. Z jajkiem, bekonem i nie tylko!

2025-05-21 15:22

Zielone złoto na talerzu? Właśnie tak na szparagi mówi wiele osób. To niesamowicie uwielbiane warzywo często ląduje na talerzach Polaków jako śniadanie. W obecności jajek, bekonu lub innych warzyw, syci na długo. Oto nasze propozycje na śniadanie ze szparagami. Każdy znajdzie coś dla siebie!

Szparagi z jajkiem? Bekonem? A może z parmezanem? Jak to się mówi - do koloru, do wyboru. Wiosna to czas, kiedy na polskich stołach królują świeże warzywa. Jednym z najważniejszych sezonowych przysmaków są szparagi, obok których w maju i czerwcu trudno przejść obojętnie. Dlaczego kochamy szparagi? To warzywo, które łączy w sobie delikatny smak, niską kaloryczność i bogactwo wartości odżywczych. Szparagi zawierają m.in. kwas foliowy, błonnik, witaminy A, C, E i K, antyoksydanty oraz asparaginę, aminokwas wspierający pracę nerek. Dodatkowo na talerzu zawsze wyglądają apetycznie, więc nic dziwnego, że media społecznościowe są zasypywane w tym okresie kolorowymi zdjęciami ze szparagami.

Jak gotować szparagi? Najważniejszy czas gotowania

ZOBACZ TAKŻE: Oto najlepsze śniadania dla hashimotek. Pożywne, zdrowe, a do tego smaczne!

Szparagi na śniadanie - POMYSŁY

Choć często kojarzone z wykwintnymi kolacjami, szparagi świetnie sprawdzają się także w porannym menu. Są szybkie w przygotowaniu, zdrowe, lekkie i oczywiście sycące. Co można zrobić na śniadanie ze szparagami? Pomysłów jest mnóstwo - od sałatek, po omlety i szparagi w obecności jajek. Oto kilka pomysłów:

  • Jajka w koszulce ze szparagami - ugotuj zielone szparagi na parze lub krótko blanszuj. Ułóż je na grzance z chleba żytniego, dodaj jajko w koszulce i odrobinę sosu holenderskiego lub oliwy z oliwek.
  • Omlet ze szparagami i serem feta - na patelni podsmaż kawałki szparagów, dodaj roztrzepane jajka i pokruszoną fetę. Dopraw pieprzem i świeżymi ziołami.
  • Tosty z awokado i grillowanymi szparagami - rozgnieć awokado na kromce chleba, dodaj kilka grillowanych szparagów, opcjonalnie jajko sadzone i posyp prażonym sezamem.
  • Szparagi zawijane w szynce parmeńskiej - owiń szparagi w szynkę i podsmaż na patelni lub zapiecz w piekarniku. Podawaj z jajkiem lub sałatką.
  • Tarta śniadaniowa ze szparagami - jeśli masz więcej czasu, przygotuj tartę z ciasta francuskiego z jajkami, serem i szparagami – świetna także na brunch lub lunch.
  • Śniadaniowa sałatka z jajkiem i szparagami - ugotowane szparagi, gotowane na twardo jajko lub jajko w koszulce, rukola lub roszponka, pomidorki koktajlowe, awokado, sos vinaigrette lub jogurtowo-musztardowy
  • Kanapka z szparagami i jajkiem - pieczywo (np. razowe, żytnie lub na zakwasie), hummus lub serek śmietankowy, ugotowane lub grillowane szparagi, plaster pomidora, jajko sadzone lub w koszulce, rukola, szczypiorek
  • Burger śniadaniowy z łososiem i szparagami - połączenie białka, zdrowych tłuszczów i warzyw sprawi, że taki burger będzie zarówno smaczny, jak i pełnowartościowy.
Drogowskazy
O kulturze picia alkoholu w Polsce. DROGOWSKAZY
Video Player is loading.
Czas 0:00
Czas trwania 0:00
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Pozostały czas 0:00
Â
1x
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
      Reklama
      Mediateka.pl
      Sponsor podcastu:
      Media Expert i Mediaexpert.pl